• 25/04/2012
  • |     BB

UGent onderzoekt extreem tuinieren op Mars

Onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent zijn een samenwerking aangegaan met ESA om zuurstof, water en voeding te produceren voor langdurige ruimtemissies.

Trefwoorden: #esa, #melissa, #ruimtevaart, #ugent

Lees verder

Techniek

( Foto: UAB, pilootplant aan de Autònoma Universiteit van Barcelona )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Melissa-project van ESA is geïnspireerd door de ecosystemen op aarde en tracht onder meer om gewassen te telen in de ruimte zoals tarwe, aardappelen en salade.

Naast het feit dat deze gewassen voeding bieden aan de astronauten, kunnen deze planten ook koolstofdioxide omzetten tot zuurstof voor de astronauten of drinkbaar water produceren.

Eerst willen de wetenschappers groenten laten groeien in een afgesloten systeem op aarde, vervolgens op de maan en later in de ruimtevaarttoestellen tijdens hun reis naar Mars en uiteindelijk op Mars zelf.

"Door het oplopend aantal milieuproblemen, kunnen deze nieuwe technologieën ook van toepassing zijn op onze aarde”, zegt prof. Benedikt Sas van UGent's expertisecentrum Food2Know. Bijvoorbeeld voor de productie van voeding voor onze groeiende wereldbevolking, in onherbergzame gebieden of voor voedselproductie momenteel ongeschikte gebieden.

Het MELISSA-project maakt deel uit van ESA en groepeert tal van Europese organisaties gaande van universiteiten tot industriële spelers op wereldniveau.

De Belgische Federale Overheid is een belangrijke partner in het project en promoot sterk de implementatie van ruimtevaart gebaseerd onderzoek naar industriële toepassingen op aarde.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door prof. Nico Boon en onderzoek omtrent het telen van gewassen door prof. Danny Geelen, beiden verbonden aan de UGent.


ACHTERGROND
Het Food2Know Centre of Excellence groepeert meer dan 35 laboratoria die verspreid zijn over verschillende Universiteiten (Universiteit Gent, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen), het Instituut voor Landbouw en Visserij onderzoek (ILVO), en de hogescholen (Hogeschool Gent, Hogeschool West-Vlaanderen).