• 14/05/2012
  • |     BB

Agoria: Consument dupe van uitstel invoering slimme energiemeters

Agoria, de federatie van de technologische industrie, is verbaasd over de beslissing van Vlaams minister van Energie Van den Bossche om voorlopig geen slimme energiemeters in te voeren.

Trefwoorden: #agoria, #energie, #smart grid, #van den bossche, #vreg

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vattenfall )

ENGINEERINGNET.BE -- Het is de consument die de dupe is van het uitstel', stelt de technologiefederatie. 'Met slimme meters kan de energieproductie beter afgestemd worden op de energievraag en dus goedkoper worden.

Bovendien blijkt uit het gebruik van slimme energiemeters in andere landen dat de consument zijn verbruik aanpast en een stuk goedkoper af is.

De slimme meter is ook een noodzakelijk element om nieuwe diensten voor de consument te ontwikkelen. Op een moment dat al onze buurlanden voor slimme meters kiezen, dreigt Vlaanderen te blijven zitten met een verouderd park van mechanische meters, vreest Agoria.

De invoering van slimme meters wordt verplicht in het zogenaamde derde energiepakket van de Europese Unie en werd mee goedgekeurd door ons land. Heel wat Europese landen zoals Frankrijk, Italië en Nederland zijn dan ook al volop bezig met de invoering.

In het Verenigd Koninkrijk waar de slimme meter al in heel wat gebieden werd ingevoerd, blijkt alvast dat de consument er bij wint; uit een studie door de Britse energieregulator bij 60.000 huishoudens (18.000 slimme meters) blijkt een gemiddelde besparing van 4% op de elektriciteitsfactuur en 3% op de gasfactuur.

Ja, er is in eerste instantie een belangrijke investering nodig om slimme meters in te voeren, bevestigt Agoria. Maar sowieso zal de Vlaamse overheid tijdens de komende jaren moeten investeren in nieuwe meters.

Een groot deel van de ‘mechanische’ meters in Vlaanderen zijn immers aan het einde van hun levensduur. Europa vraagt bovendien dat de consument in de toekomst maandelijks feedback krijgt over zijn verbruik. Maar dat is enkel mogelijk met slimme meters.

In het rapport van de VREG waar minister Van den Bossche zich op baseert voor het uitstel, schrijft de VREG ook dat ‘Als de slimme meter in de toekomst wordt ingezet voor vraagsturing kunnen zware investeringen in net- en/of productiecapaciteit worden uitgesteld of vermeden.’

Kortom, op korte termijn kan het wel lijken of we geld besparen, maar op lange termijn dreigen de nettarieven en de marktprijzen hoger uit te vallen door het niet invoeren van de slimme meter, besluit Agoria.