Flex Print gaat circulair printen met revolutionair printmateriaal

De drukkerij uit Wilrijk pakt uit met Sign Again, een buigbare, slagvaste plaat die bestaat uit samengeperste banners en snijafval. Het materiaal is 100% circulair en kan eindeloos gerecycleerd worden.

Trefwoorden: #banner, #drukken, #printen, #recycleren

Lees verder

Techniek

( Foto: Flex Print )

ENGINEERINGNET.BE - ​Veel reclame- en printmaterialen worden na kort of lang gebruik weggedaan en komen in de verbrandingsoven terecht. Ook als deze ‘recycleerbaar’ zijn, worden ze niet gerecycleerd, omdat er geen oplossingen voorhanden waren.

Er wordt jaarlijks zo'n 200 ton snijafval geproduceerd in de drukkerij. Met Sign Again biedt Flex Print nu als eerste een volledig circulaire oplossing aan.

Het materiaal bestaat uit samengeperst snijafval en kunststoffen banners en kan onder meer gebruikt worden voor reclamepanelen, signalisatieborden en zelfs gebogen constructies.

Een Nederlands partnerbedrijf ontwikkelde de techniek en de machines om gebruikt printmateriaal samen te persen tot bedrukbare platen met een afmeting van 140 op 120 centimeter, zonder dat hiervoor additieven nodig zijn. Er ging drie jaar onderzoek en kwaliteitscontrole vooraf.

​Het nieuwe materiaal is goedkoper dan het vergelijkbare Forex (geschuimd PVC) 10mm en ook goedkoper dan HPL (High Pressure Laminate)/Trespa. Het is slagvast, waterafstotend, buigbaar, brandwerend en eindeloos recycleerbaar. Met 10 m² bannermateriaal kan 1 m² Sign Again-plaat gemaakt worden.

Op termijn wil Flex Print ook een “statiegeld”-concept uitwerken. Dat moet klanten aansporen om banners terug te brengen zodat ze verwerkt kunnen worden in deze platen.