Europese Innovation Radar Prize 2023 uitgereikt

Meer dan 200 kandidaten werden gescreend. Twaalf finalisten werden gewogen via ‘open voting’ en externe experten. De winnaars werden bekend gemaakt op Microsoft Lisbon in Portugal. Hoofdwinnaar is het biotechbedrijf Zymvol uit Barcelona.

Trefwoorden: #biotech, #chemie, #enzyme, #Europees, #farma, #innovatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commisie / Zymvol )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Innovation Radar Prize wordt sinds 2015 uitgereikt door de Europese Commissie.

De bedoeling is beloftevolle innovatoren, die reeds door de EU gesubsidieerd werden, met hun commercialiseerbaar product  in contact te brengen met investeerders en de markt.

De Spaanse prijswinnaar Zymvol, opgericht in 2017, is actief in de ‘groene scheikunde’ en wordt geleid door Maria Fátima Lucas. Ze gebruikt computer simulaties in de zoektocht naar enzymes die industriële processen in de chemie, farma, voeding, biotech,…kunnen versnellen.

De software zal voortaan ook AI aanwenden om nieuwe enzymen te ontdekken en te ontwerpen.

Er zijn ook prijzen uitgereikt in de drie volgende categorieën: innovatieprojecten die door vrouwen zijn geleid, duurzame technologie en AI & slimme toestellen.

Het Spaanse mjn, dat geleid is door dames, ontwikkelde een oorapparaat dat mensen met drug-resistente epilepsie en hun verzorgers één tot drie minuten vóór een aanval waarschuwt.

Het toestel, dat via bluetooth verbonden is met een smartphone, monitort via de oorplug met ingebouwde AI-algoritmes de hersenactiviteit en dat met een EEG-precisie.

In de categorie duurzame technologie won het Franse Carbon Waters dat Graph’Up ontwikkelde. Het gebruikt topkwaliteit grafeen in vloeibare additieven om polymeren te bekomen met betere kenmerken -prestaties, efficiëntie en duurzaamheid- voor elektrische voertuigen en in hernieuwbare energietoepassingen.

In de categorie AI & slimme toestellen won het Italiaanse InSilicoTrials Technologies dat een cloud-platform ontwikkelde met tools om de ontwikkeling van nieuwe medische producten te ondersteunen en de klinische proeven efficiënt op te volgen.

Andere finalisten
De andere finalisten in de categorie innovatieprojecten die door vrouwen zijn geleid waren:

  • Pharmista Technologies (Zweden) ontwikkelde een herbruikbare zwangerschapstest die duidelijk afleesbaar is, hygiënisch en… 99% accuraat.
  • Podbike (Noorwegen) ontwikkelde met zijn FRIKAR een gesloten e-bike op vier wielen met het comfort van een kleine wagen, niet breder dan 839 mm of een cargofiets. Drie motoren, ruitenwisser, luchtfilter en optionele verwarming. Ook een gepatenteerd personal transport platform. Er wordt gesleuteld aan een autonome versie.

De andere finalisten in de categorie duurzame technologie waren:

  • ADEX (Spanje) bouwt zijn controlesystemen op zogenaamde Self-Tuning Artificial Intelligence (ST AI) zodat ze in ware tijd de procesdynamica en de variaties of evoluties in de tijd herkennen om remediërende acties te berekenen.
  • C2C-NewCap (Portugal) ontwikkelt supercapacitatoren voor automotive, stationaire en elektronica toepassingen. GO-START, het eerste product, gebruikt een vloeibare, niet-ontvlambare elektroliet die plug-and-play installeren mogelijk maakt.
  • Sustonable (Nederland) produceert een design oppervlak/plaat uit post-consumer gerecycleerde plastics, gerecycleerd glas en natuursteen.

De andere finalisten in de categorie AI & slimme toestellen

  • BatteryCheck (Tsjechië) biedt predictieve analysediensten om in ware tijd inzicht te bieden in de gezondheid van batterijen en mogelijke problemen te melden vóór ze optreden.
  • Comucore (Finland) biedt 4G, 5G en 6G Core producten en diensten voor private netwerken. Het beheert o.a. het netwerk van de Aalto universiteit.
  • SpinDrive (Finland) ontwikkelde actieve magnetische lagers om roterende delen van machines wrijvingsloos te maken.