3,24 miljoen euro voor versterking onderzoeksinfrastructuur bij hogescholen

VLAIO injecteert dit bedrag in hogescholen voor de aankoop van onderzoeksinfrastructuur, zodat ze over state-of-the-art infrastructuur beschikken voor praktijkgerichte onderzoeksprojecten.

Trefwoorden: #hogescholen, #infrastructuur, #onderzoek, #subsidie, #VLAIO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - Om onderzoek door hogescholen te versterken, lanceerde VLAIO dit voorjaar een oproep voor financiële ondersteuning van nieuwe onderzoeksinfrastructuren of de verbetering van bestaande onderzoeksinfrastructuren.

In totaal ontvangen 17 projecten nu steun, met focus op onder meer duurzame voeding, circulariteit en energietransitie. Een selectie:

  • START4BIO: een nieuw analyselabo voor onderzoek naar kweek en verwerking van insecten en microalgen, gericht op duurzame productie van biomassa. Locatie: Thomas More Kempen.
  • HPIC: een nieuw High Performance Ion chromatography systeem breidt de analytische capaciteit uit naar polyolen en suikeralcoholen, organische zuren en amines in complexe matrices uit de AgroFoodNature keten. Locatie: Hogeschool Gent.
  • PLANT PROTEIN EQUIP: naoogsttechnologie op pilootschaal en apparatuur voor grondstofkarakterisatie in de keten van eiwitgewassen en (pseudo)-granen. Voor duurzame voedselverwerking, ontwikkeling van plantaardige voedingsproducten en lokale teelt van eiwitgewassen. Locatie: Hogeschool Gent.
  • Extraheren, analyseren en valoriseren van componenten uit biomassa, via een ultrasone flowreactor, MS-detector en een microtiterplaatlezer met fluorescentiedetector. Voor bioraffinage van bioactieve componenten. Locatie: Odisee.
  • PROCOM: uitbreiding analysecapaciteit voor proteïnes, aminozuren en compost. Voor onderzoek naar de hoeveelheid en samenstelling van proteïnes afkomstig van de fermentatie van laagwaardige afval- en reststromen, met micro-organismen die een hoog proteïnegehalte bevatten. Locatie: UC Limburg.
  • AC-dynamometer en controle/veiligheidstoebehoren voor een vermogen testcel. De testinfrastructuur voor verbrandingsmotoren wordt uitgebreid voor nieuwe projecten rond zee- en binnenvaart, het onderzoek naar elektrificatie en alternatieve, duurzame brandstoffen. Locatie: Karel de Grote Hogeschool.
  • CONCORS: investering in infrastructuur om corrosieprocessen aan boord van schepen te simuleren. Locatie: Hogere Zeevaartschool.
  • STARLAB: geavanceerde AI-onderzoeksinfrastructuur voor het ontwikkelen, trainen en implementeren van de nieuwste, complexe AI-modellen. Dit omvat krachtige hardware met een aanzienlijke grafische rekenkracht en geheugen voor AI-onderzoek. Locatie: Hogeschool West-Vlaanderen.