Nieuwe spin-off om cruciale hindernis in quantumrevolutie te overwinnen

Een Nederlands natuurkundig instituut heeft een bedrijf opgericht om een quantumsensor te integreren in de sonde van een microscoop, om zo de kwaliteit van quantumchips te inspecteren.

Trefwoorden: #proces, #productie, #quantum, #sensor, #spin-off

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Leiden - QuantaMap )

ENGINEERINGNET.BE - Quantumchips zijn complex en moeilijk te produceren. Als ze niet zo goed werken als ze zouden moeten, is er geen manier om uit te vinden waarom, welk onderdeel heeft gefaald en hoe de productieprocessen kunnen worden verbeterd.

Het nieuwe bedrijf QuantaMap staat op het punt dat te veranderen. Natuurkundige Kaveh Lahabi van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION) legt uit hoe deze nieuwe technologie werkt.

‘We hebben een quantumsensor geïntegreerd in de sonde van een microscoop. Wanneer de sonde het oppervlak van een monster, zoals een chip, aftast om het oppervlak af te beelden, meet de sensor eigenschappen zoals de stroom, de temperatuur en het magnetische veld tegelijkertijd.'

Met de technologie die de onderzoekers ontwikkelen, kunnen chipfabrikanten elke chip nauwkeurig inspecteren om de kwaliteit ervan te waarborgen en te verbeteren. Johannes Jobst, CEO van QuantaMap: ‘Stel je voor dat elke quantumonderzoeker en -fabrikant een fijn afgesteld kompas zou hebben om door het onbekende quantumlandschap van hun chips te navigeren. Dat is wat wij aan het creëren zijn.’

Er bestaan alternatieve technologieën, maar die zijn niet geschikt voor quantumchips. Ofwel omdat ze de qubits verstoren tijdens het meten, ofwel omdat ze een grote kans hebben om de chip te beschadigen tijdens de beeldvorming.

De technologie van QuantaMap werkt bij extreem lage temperaturen om ervoor te zorgen dat de werkingscondities van de chip behouden blijven tijdens de beeldvorming. ‘Met onze unieke sensoren en quantum-first benadering liggen we jaren voor op opkomende concurrerende technieken,’ zegt Jobst.

De onderzoekers richtten het bedrijf een jaar geleden op en haalden al 1,4 miljoen euro binnen. Een deel van de financiering komt van QDNL Participations.