Investering van 2,5 miljard euro voor NanoIC-pilootlijn

Zowel Europa, Vlaanderen, als verschillende industriepartners van imec investeren. Techbedrijven en bedrijven uit de auto-industrie, telecommunicatie en gezondheidszorg zullen op de pilootlijn de nieuwste chiptechnologieën kunnen uittesten.

Trefwoorden: #chip, #Europa, #imec, #investering, #nano, #pilootlijn, #testen

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec (Rendering nieuwe cleanroom) )

ENGINEERINGNET.BE - De NanoIC-pilootlijn kadert in de visie van de EU Chips Act om innovatie in Europa te versnellen, economische groei te stimuleren en het ecosysteem van de Europese chipindustrie te versterken.

Om de kloof tussen technologisch onderzoek en product te overbruggen, samenwerking te bevorderen, en economische groei en strategische autonomie in Europa te ondersteunen, zet de EU Chips Act in op vier strategische pilootlijnen, verspreid over verschillende Europese lidstaten.

Imec zal de sub-2-nanometer-pilootlijn hosten, en zal ook bijdragen aan de pilootlijnen voor laag-vermogen FD-SOI (fully-depleted silicon-on-insulator chiptechnlogie, gehost door CEA-Leti, Frankrijk) en heterogene systeemintegratie (gehost door Fraunhofer, Duitsland).

Door samen te werken met Europese en wereldwijde toestel- en materiaalleveranciers wordt een unieke pilootlijn uitgerold waar bedrijven de mogelijkheden van de meest geavanceerde chiptechnologie kunnen verkennen voor hun toekomstige toepassingen.

Niet alleen grote chipbedrijven zullen hiervan de vruchten plukken. Start-ups, KMO’s, universiteiten en ontwerp- en systeembedrijven zullen toegang krijgen tot tools en software (process design kits) voor prototyping van nieuwe producten, en voor productie van prototypes van chipoplossingen in kleine volumes.

In sectoren zoals de gezondheidszorg en de auto-industrie neemt de vraag naar geavanceerde microchipoplossingen snel toe. Europese Original Equipment Manufacturers (OEM’s) zullen opkomende innovaties, zoals chiplets, kunnen uittesten.