Robothond brengt gevaarlijke ruimtes in kaart

De Nederlandse kennisinstelling TNO ontwikkelt met partners, zoals Boston Dynamics, robots met AI die bijvoorbeeld inzetbaar zijn op plekken waar mensen niet kunnen komen.

Trefwoorden: #Boston Dynamics, #gevaarlijk, #robot, #ruimte, #TNO, #zoeken

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - In noodsituaties zijn niet altijd plattegronden beschikbaar van een ruimte die geïnspecteerd moet worden.

Als zo’n ruimte nog te gevaarlijk is om te betreden door mensen, krijgen hulpverleners geen goed beeld van wat er aan de hand is. Zo wordt het opsporen en redden van slachtoffers nog lastiger.

TNO doet met veiligheidspartners daarom veel onderzoek op het gebied van ‘Robotics and Automation’. Een van de toepassingen is het opsporen van mensen in noodsituaties, waarbij robots ingezet worden op plekken waar mensen niet kunnen komen.

Zij presenteerden onlangs hun aanpak en de eerste resultaten daarvan op de 2024 IEEE International Conference on Robotics and Automation in Yokohama, Japan.

TNO was aanwezig op de stand van Boston Dynamics en Tohoku Enterprise. Hier demonstreerden zij hun hardware en software module met behulp van de Spot-robot van Boston Dynamics.

Met deze module kan de robot de ruimte in kaart brengen, en relevante acties met de waargenomen objecten identificeren en uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld door first responders gebruikt worden, in activiteiten als ‘Search and Rescue’ en het ontmantelen van drugslabs.

Deze bijdrage komt voort uit verschillende projecten van TNO die zich richten op autonome systemen, en die samen met stakeholders zoals de politie uitgevoerd worden. Hierbij wordt robotica met AI gecombineerd.

Doel is om robots meer autonomie te geven, zodat ze zelfstandig complexe taken kunnen uitvoeren. TNO streeft ernaar om met deze aanpak zo dicht mogelijk bij realistische scenario’s te komen.

Een van de modules die hiervoor is ontwikkeld met de Spot-robot van Boston Dynamics werd tijdens een demonstratie op de conferentie getoond.

Deze demonstratie is het resultaat van een meerjarige samenwerking tussen TNO-onderzoekers en industriepartner Boston Dynamics. Hiermee dragen zij bij aan het aanpakken van wereldwijde uitdagingen op het gebied van robotica.