Opleiden van 100 nieuwe promovendi voor ASML

De Nederlandse TU Eindhoven en ASML gaan de komende 10 jaar nog meer gezamenlijk onderzoek doen, een nieuwe cleanroom bouwen en promovendi opleiden op vlak van plasmafysica, mechatronica, optica en AI.

Trefwoorden: #ASML, #chips, #cleanroom, #opleiding

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU/e - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - In nauwe samenwerking tussen de twee partijen gaan de komende tien jaar een kleine 100 promovendi onderzoek doen op gebieden die relevant zijn voor de chipsector.

Dit zorgt voor grensverleggende nieuwe kennis en technologie die bijdraagt aan oplossingen voor de samenleving en aan het Nederlandse verdienvermogen. Ook worden zo promovendi opgeleid tot de topspecialisten die de halfgeleiderindustrie hard nodig heeft.

Daarnaast gaat ASML financieel bijdragen aan het nieuwe cleanroomgebouw dat TU Eindhoven gaat bouwen. Dit specialistische gebouw wordt een topfaciliteit gericht op onderzoek, onderwijs en startups op gebied van halfgeleiders, en wordt groter en moderner dan de bestaande cleanroom, die het vervangt.

ASML investeert in totaal 80 miljoen euro in de samenwerking over de komende tien jaar. Ook TU Eindhoven investeert flink in semicon, naar verwachting ruim 100 miljoen euro voor het cleanroomgebouw en de aanstelling van alle promovendi. De partijen gaan ook andere bedrijven en instellingen in de regio en daarbuiten betrekken bij de samenwerking, om zo de impact te vergroten.  

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van TU Eindhoven: “We gaan samen investeren, waarmee we de positie van Brainport als Nederlands belangrijkste semicon-hotspot uitbouwen. Voor ons is de overeenkomst extra bijzonder omdat het onze grootste overeenkomst is ooit met een industriële partner. En het is een belangrijke erkenning van de kwaliteit van onze universiteit.”

Dit project, gefinancierd door de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven, is gericht op het verder versterken van de Brainportregio en van Nederland op vlak van halfgeleiders. Doel is onder meer de versterking van relevante opleidingen en van het wetenschappelijk onderzoek.

TU Eindhoven doet al ruim vijftig jaar internationaal vooraanstaand onderzoek op de verschillende deelgebieden van chiptechnologie. Er werken momenteel ruim 700 onderzoekers van 25 onderzoeksgroepen aan semicon, en de verwachting is dat dit aantal flink zal gaan groeien.