STAR automatisch waarborgsysteem voor herbruikbare bekers

Door de Europese Single-Use Plastic (SUP) maatregelen, moeten eventorganisatoren, waaronder voetbalclubs, vanaf 15 juni herbruikbare bekers gebruiken en kunnen aantonen dat minstens 90% van het verzamelde materiaal wordt ingezameld voor hergebruik.

Trefwoorden: #Aucxis, #beker, #hergebruik, #RFID, #wasstraat

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Aucxis )

ENGINEERINGNET.BE - Aucxis ontwikkelde in samenwerking met Royal Football Club Antwerp het STAR-concept, dat praktisch en gebruiksvriendelijk is en voldoet aan de nieuwe duurzaamheidsverplichtingen.

Dankzij STAR, Sustainable Tracking of Assets for Reuse, wordt het terugbrengen van herbruikbare bekers net zo eenvoudig als het weggooien ervan.

In het stadion zijn er 55 kassa’s aanwezig met een RFID-antenne en 26 retourpunten met RFID-scanner. Dit zorg voor 98% geretourneerde bekers, verspreid over 3 tribunes.

Hoe werkt het?

  1. In elke herbruikbare beker zit een RFID-tag ingewerkt in de bodem.
  2. De klant koopt met zijn bankkaart drank aan en betaalt waarborg voor de bijhorende bekers.
  3. Na betaling koppelt een RFID-antenne op de toog de geserveerde bekers aan de betaalkaart van de besteller.
  4. Na consumptie registeren de met RFID uitgeruste bekerinzamelpunten automatisch alle gedeponeerde bekers. Mogelijk om grote stapels bekers tegelijk te scannen.
  5. De Aucxis RFID-software capteert de gegevens. Via een webservice wordt alles verstuurd naar de betaalsoftware, die ervoor zorgt dat de borg correct wordt teruggestort aan de besteller.
  6. Na de match worden alle ingeleverde bekers naar de wasstraat gebracht. Voor het wassen gebeurt nog een laatste check via een RFID-lezer.

Daarnaast is de nieuwste case-video beschikbaar die een diepgaande blik werpt op de werking en voordelen van het STAR RFID-systeem bij RAFC.

Deze video benadrukt de inzet op duurzaamheid en innovatie, en toont de belangrijke verbetering van de fanervaring en operationele efficiëntie in het kader van herbruikbare drinkbekers.

Deze samenwerking markeert een belangrijke mijlpaal in de voortdurende inspanningen van RAFC om de ecologische voetafdruk van hun events te verminderen, terwijl tegelijkertijd de beleving van de bezoeker wordt verbeterd.

Het systeem maakt niet alleen automatische terugbetaling van de borg mogelijk, maar biedt ook volledige traceerbaarheid van de bekers, tijds- en kostenbesparing en verbeterde inzichten in consumentengedrag.

Aucxis RFID Solutions, met jarenlange ervaring in het traceren van herbruikbare verpakkingen, is trots op deze samenwerking en de mogelijkheid om hun technologie in te zetten voor een duurzamere toekomst.

Dit project onderstreept het potentieel van RFID-technologie om operationele uitdagingen aan te pakken en tegelijkertijd een positieve impact op het milieu te hebben.

Lees de casestudie voor meer details over dit project.