• 26/06/2012

Belgen zetten nieuwe stappen richting antibacterieel staal

Belgen pakken uit met mogelijkheden om oppervlaktes roestvrij staal te voorzien van antibacteriële eigenschappen.

Trefwoorden: #antibacterieel, #nanozilver

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Onlangs hebben Belgische onderzoekers uitgepakt met mogelijkheden om oppervlaktes roestvrij staal (RVS) te voorzien van antibacteriële eigenschappen, die bovendien lang blijven aanhouden en een effect uitoefenen op een breed spectrum bacteriën.

Hun bevindingen vloeien voort uit hun onderzoek binnen het project Biocoat, dat intussen reeds zes jaar bezig is, en wordt uitgevoerd door een publiek-private samenwerking tussen de Université de Liège en ArcelorMittal.

Biocoat heeft als doel het ontwikkelen van een nieuw concept om oppervlaktes uit RVS bij te werken met procédés die bio-geïnspireerd zijn, rekening houden milieu-aspecten en goedkoop blijken.

De vorsers toonden reeds in 2009 aan dat het haalbaar is te werken met een procédé dat is gebaseerd op het gebruik van een waterige oplossing van een multifunctioneer, bio-geïnspireerd polymeer. Helaas bleek de antibacteriële werking niet lang aan te houden. Ook vergde het procédé het aanbrengen een te groot aantal, heel fijne (enkele tientallen nanomter) laagjes op het staal. Dit remde het gebruik van de technologie op industriële schaal.

Christophe Detrembleur, Onderzoekslieder aan het Centre d’Etude et de Recherche sur les Macromolécules (CERM) aan de Université de Liège, meldt dat «we het procédé willen vereenvoudigen door dezelfde basisproducten te gebruiken, maar de pmanier waarop ze op het staal worden afgezet, te veranderen.»

«We hebben de actieve componenten -wateroplosbare biogeïnspireerde polymeren voor de adhesie, en zilvernanopartikels voor de antibacteriële eigenschappen - op voorhand geassembleerd in het water, zodat we over een gebruiksklare oplossing beschikken. Met andere woorden: klaar om te worden afgezet op het staal door een eenvoudige weekbeurt, of met spray. » Deze methode blijkt performant, sneller en goedkoop.

«Intussen hebben we zelfs een gebruiksklare oplossing op punt gezet die toelaat de substraten bepaalde functies te verschaffen. Dat gebeurt door het gebruik van biomoleculen : antibiofilmenzymes, antibacteriële peptides, … Dit procédé vindt plaats in water, en bij kamertemperatuur.»

Intussen zijn deze producten ook getest op andere oppervlaktes dan staal, en dit zowel op anorganische (zoals titaan) als organische (plastics, textiel, …). De resultaten van deze testen zullen worden gevaloriseerd in een nieuwe structuur, genaamd ‘Symbiose Biotech’. Die zal dienen als springplank vanuit de resultaten die pas zijn vrijgekomen op basis van universitair onderzoek, richting de snelle ontwikkeling van toepassingen waar bedrijven gebruik van zullen kunnen maken, in diverse sectoren (gezondheid, hygiëne, …).


(KV)

(foto Snapfiction: antibacterieel roestvrij staal zou onder meer voor koelkasten kunnen worden gebruikt)