• 02/08/2012

Europese Commissie vol lof over ICT-netwerk met UGent als coördinator

Sinds HIPEAC-netwerk wordt gecoördineerd door Universiteit Gent is het netwerk verdubbeld in omvang.

Trefwoorden: #elis, #HiPEAC, #UGENT

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Recent werd het Europees excellentienetwerk HiPEAC afgerond en als 'uitzonderlijk' geëvalueerd door de Europese Commissie. HiPEAC staat voor 'High Performance and Embedded Architecture and Compilation'.

Het netwerk groepeert meer dan duizend onderzoekers in computersystemen in Europa.

Het netwerk HiPEAC werd in 2004 gestart met de bedoeling om meer structuur te brengen in de onderzoeksgemeenschap die nieuwe computersystemen ontwikkelt. Het had als doel om de ontwikkelaars van hardware en van software meer met elkaar te laten samenwerken, om de industriële en universitaire onderzoeksgroepen dichter bij elkaar te brengen, en om de toekomstige onderzoeksuitdagingen in kaart te brengen.

Sinds 2008 wordt het netwerk gecoördineerd door de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen (ELIS) van Universiteit Gent. In die periode is het netwerk ongeveer verdubbeld in omvang. Het telt nu meer dan 1.100 actieve onderzoekers.

De jury had vooral lof voor volgende verwezenlijkingen:

*De tweejaarlijkse HiPEAC-visie die inmiddels een referentie is geworden voor het onderzoek in de computersystemen in Europa, en een belangrijke rol speelt bij de definitie van nieuwe strategische onderzoeksprojecten in de computersystemen in Europa.

*De HiPEAC conferentie die een factor drie in omvang gegroeid is en nu de tweede grootste computersystemenconferentie in Europa is.

*De jury had ook veel lof voor de gedurfde inspanning om de publicatiecultuur in het onderzoeksdomein te sturen in de richting van een tijdschriftpublicatiecultuur. Hiertoe besteedt de conferentie de evaluatie en de publicatie van de inzendingen uit aan een gerenommeerd tijdschrift.

*De HiPEAC zomerschool die uitgegroeid is tot het best bezochte en meest kwaliteitsvolle trainingsevenement in de computersystemen in Europa.

De Europese commissie heeft een verlenging van het netwerk met vier jaar goedgekeurd. Dit project zal verder bouwen op het  succes van het vorige netwerk. Daarenboven zal het bijkomend aandacht schenken aan innovatie, technologietransfer, aan het aantrekken van nieuw talent, en aan de impact van nieuwe technologische evoluties op het ontwerp van computersystemen.


(KV)(afbeelding HIPEAC)