• 06/09/2012
  • |     BB

CREG-simulatie: 'koudere winter kan tot stroomtekorten leiden'

De Belgisch energiewaakhond CREG heeft een 'wat als'-simulatie gemaakt op basis van de koudste periode van vorige winter, februari 2012. Dat levert enkele interessante inzichten op.

Trefwoorden: #creg, #doel, #electrabel, #tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: 50Herz )

ENGINEERINGNET.BE -- Zo dreigen – mogelijk – stroomtekorten als Electrabel de centrales Awirs 5 en Ruien 5 en 6 sluit. De gevolgen van sluiting van nucleaire centrales, met een nog veel grotere productiecapaciteit, laten zich raden. Ook als het extreem koud wordt, dreigen black-outs.

Februari 2012: (nipt) voldoende marge
Begin februari 2012 was er een koudegolf in België en Europa. De koudeperiode begon op woensdag 1 februari 2012 en eindigde op zondag 12 februari 2012. De piekconsumptie bedroeg in die periode 13.370MW, zo blijkt uit het rapport van CREG.

CREG: "Tijdens die koudegolf nam de productiemarge sterk af. Op dinsdag 7 februari en woensdag 8 februari was de marge het kleinst, respectievelijk 1.270 MW en 1.440 MW. Rekening houdend met een volume van 900 MW voor systeemdiensten op de productie-eenheden, resulteert dit in een marge van 370-540 MW. De bevoorradingszekerheid was tijdens de koudegolf van februari 2012 dus niet in gevaar."

In geval van een nog koudere winter dan 2012
CREG: "De koudegolf van februari 2012 was weliswaar kouder en langer dan de andere koudegolven van de voorbije jaren, maar dat neemt niet weg dat de temperatuur nog kouder kan zijn.

Voor de bevoorradingszekerheid van gas stelt de Europese verordening dat de gasbevoorrading gegarandeerd moet zijn bij extreme omstandigheden die eenmaal in de twintig jaar kunnen voorkomen. Voor België is dat een equivalente temperatuur van -11°Teq. In februari 2012 werden deze omstandigheden met een minimale equivalente temperatuur van -7,2° Teq tijdens een weekdag niet bereikt."

Uit het onderzoek blijkt er twee omstandigheden zijn die tot black-outs kunnen leiden: als het nog kouder wordt dan in 2012 en als de economie het weer beter gaan doen:

1.Indien februari 2012 nog kouder was geweest, namelijk -11°Teq, dan zou de bevoorradingszekerheid op één dag, 9 februari, niet gegarandeerd geweest zijn.

2.Bovendien was er door de economische crisis al een daling van de elektriciteitsvraag. Mocht de economie weer op volle toeren draaien zoals in 2006-2008 in combinatie met extreme temperaturen van -11°Teq, dan zou de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd geweest zijn voor specifiek de periode van 7 tot 10 februari 2012.

Indien de 3 niet-nucleaire centrales sluiten
CREG: "Electrabel kondigde recent aan dat het de centrales Awirs 5, Ruien 5 (+ Repowering) en Ruien 6 zou sluiten. Deze centrales zouden volgens Electrabel onvoldoende rendabel zijn."

Zelf zonder economische crisis en nog koudere temperaturen, geeft de simulatie aan dat deze sluitingen een verhoogd risico van stroomtekorten met zich meebrengen.

CREG: "Indien deze centrales niet beschikbaar geweest zouden zijn tijdens de koudegolf van februari, dan zou de bevoorradingszekerheid tijdens drie van de vijf dagen niet gegarandeerd geweest zijn. Deze analyse houdt geen rekening met een extra vraag indien het nog kouder geweest zou zijn (tot -11° Teq) of indien er geen economische crisis zou geweest zijn."

Indien nucleaire centrales sluiten
Uit de simulatie valt – onrechtstreeks weliswaar- af te leiden dat de problemen nog groter zouden zijn indien één of meerdere van de kerncentrales in België zouden sluiten. De drie genoemde klassieke centrales staan namelijk slechts voor 900MW. In het scenario dat Doel 3 en Tihange 2 in februari 2012 niet hadden geproduceerd, was er toen dus een bevoorradingstekort ontstaan.

De CREG merkt overigens fijntjes op dat 'de Belgische overheid door de sluiting van de nucleaire baseload-capaciteit 183 miljoen euro aan potentiële nucleaire taks misloopt per 900MW dat er uit dienst genomen wordt (uitgaande van een nucleaire taks van 1,2 miljard euro op basis van cijfers voor het jaar 2007)'.

Invoeren uit het buitenland?
Wat betreft de impact van invoer en uitvoer op de bevoorradingszekerheid komt de CREG tot de opmerkelijke conclusie dat niet kan rekenen op netto-invoer.

Het is namelijk zo dat Frankrijk wel grote productieoverschotten heeft, maar bij zeer lage temperaturen kampt het land zelf met tekorten en voert het in. In de praktijk importeert België onder die (extreme) omstandigheden uit Nederland en voert het uit naar Frankrijk.