• 21/09/2012
  • |     BB

Wetenschappers 'bijzonder sceptisch over onderzoek Séralini'

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie reageert bijzonder sceptisch op de 'alarmerende' resultaten van een gezondheidsonderzoek over de gevolgen van genetisch gewijzigde maïs.

Trefwoorden: #biotechnologie, #Séralini, #vib

Lees verder

research

( Foto: Monsanto )

ENGINEERINGNET -- De wetenschappers van VIB hebben ernstige bedenkingen bij de publicatie van Séralini die vandaag verscheen in het tijdschrift Food and Chemical Toxicology.

'De conclusies die Séralini trekt kunnen uit de publicatie niet afgeleid worden', stelt het VIB. De data zullen aan een grondige analyse moeten onderworpen worden.

VIB wijst erop dat Séralini een gecontesteerd onderzoeker is. "Séralini heeft al meer dergelijke verhalen gepubliceerd, maar geen enkel daarvan heeft wetenschappelijk stand gehouden. Dat komt omdat hij conclusies trekt die niet uit gegevens zijn af te leiden."

"Het Europees Voedselagentschap (EFSA) heeft de vorige studie van Séralini over gmo-maïs op vraag van de Europese Commissie geanalyseerd. Zijn conclusies werden niet gevolgd op basis van gegronde wetenschappelijke elementen en het advies van EFSA over de veiligheid van gmo-maïs werd herhaald."

VIB benadrukt de vele studies die de veiligheid van gmo-maïs aantonen. "In de Verenigde Staten wordt al zeventien jaar transgene maïs gekweekt, voor menselijke consumptie en als voeder voor runderen."

"Uiteraard zijn deze gewassen voor commercialisatie onderworpen geweest aan de nodige toxiciteitstesten en veilig bevonden. Gezien de polarisatie omtrent GMO’s in Europa zijn er al massaal veel studies gebeurd naar mogelijke toxische effecten van GMO’s. Hieruit blijkt dat GMO’s even veilig zijn voor menselijke en dierlijke consumptie als niet GMO’s."

VIB stelt er voorstander van te zijn dat studies omtrent de veiligheid van GMO’s uitgevoerd worden, maar stelt dat ze grondig moeten gebeuren en wetenschappelijk correct moeten uitgevoerd worden.

In een persmededeling betreurt het instituut dat 'niet-correct uitgevoerde studies het imago van GMO’s en de plantenbiotechnologie in het algemeen besmeuren'.


LEES OOK
Studie: genetisch gemanipuleerd maïs veroorzaakt reusachtige kankertumoren