• 01/10/2012

Over de zin en onzin van investeren in smart grids

Weerom brandend actueel: 'smart metering'. In Nederland lopen niet minder dan 5 grootschalige proefprojecten. Europa is pro. Toch twijfelden in mei 2012 de Belgische politici nog...

Trefwoorden: #eandis, #energie, #pier nabuurs, #smart energy collective

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hannover Messe )

ENGINEERINGNET.BE -- In mei van dit jaar (2012) werd de discussie al eens gevoerd in Belgische politieke kringen: zijn intelligente elektriciteitsnetten, of 'smart grids', überhaupt wel een goede investeringspiste? Zoals vanouds werd de consument als pasmunt opgevoerd: want 'wie zal dat betalen?'

Maar eigenlijk is dat naast de kwestie. Want de komende jaren zullen hoe dan ook extra investeringen in infrastructuur nodig. Ons elektriciteitsnet is namelijk helemaal niet geschikt voor gedecentraliseerde elektriciteitsproductie. Dat zegt onder meer Eandis al jaren. En daar moeten technische oplossingen voor gevonden worden.

Het punt is in de juiste technologie te investeren en daar blijkt men het in het buitenland roerend over eens te zijn: dat is het intelligent bewaken en aansturen van het net. Of, zoals ingenieurs het zeggen: 'meten is weten'.

Neem bijvoorbeeld Nederland: daar hebben 26 bedrijven en organisaties zich verenigd in het Smart Energy Collective dat gaat investeren in niet minder dan 5 grootschalige demonstratieprojecten, die ze – zoals de Vlaamse overheid dat ook doet – 'proeftuinen' noemen.

Die vijf projecten worden gerealiseerd op de luchthaven Schiphol, in enkele kantoren van ABB en Siemens, en in drie woonwijken: in Gorinchem, Heerhugowaard en Goes.

Over de zin of onzin van smart grids laten we voorzitter Pier Nabuurs van het collectief aan het woord, die in een recent persbericht over de 5 pilootprojecten stelt dat via smart grids 'de energiekosten op een redelijk niveau kunnen worden gehandhaafd': “We weten allemaal dat we wereldwijd toegaan naar een energiesysteem waarin het aandeel duurzame energie vele malen hoger zal zijn en waarin elektriciteit veel meer decentraal zal worden opgewekt dan nu het geval is."

"Daarnaast zal de vraag naar elektriciteit stijgen, mede door de toename van de welvaart – vooral in landen met een hoge economische groei zoals China en India – en de verschuiving in het brandstofverbruik door bijvoorbeeld de elektrische auto en warmtepompen"

"Om dit mogelijk te maken is een intelligent energiesysteem nodig waarin een combinatie van innovatieve technologieën en diensten wordt ingezet en de consument centraal staat."

"Daarmee kunnen we de kosten voor onze energievoorziening op een redelijk niveau houden bij een vergelijkbare hoge betrouwbaarheid. Het is zonder meer een mijlpaal dat we met deze grote groep van gerenommeerde partijen de volgende stap hebben gezet in de realisatie van dit nieuwe energiesysteem.”

In dat kader is het nieuwe proefproject van Eandis zonder meer een goede zaak: het zal onze politici er (hopelijk) van overtuigen dat het ontwikkelen van smart grid-technologie wel degelijk de juiste keuze is. Zo niet dreigen we een gigantische kennisachterstand op te lopen tegenover de rest van de wereld. En dat gelag zullen we in de toekomst op een bepaald ogenblik duur moeten betalen....


(Bert Belmans, hoofdredacteur)

ACHTERGROND
Deelnemende partijen aan het Smart Energy Collective zijn op dit moment (in alfabetische volgorde): ABB, Alliander, APX Endex, BAM, DELTA, DNV KEMA Energy & Sustainability, Efficient Home Energy, Eaton, Eneco, Enexis, Essent, GEN, Gemalto, Heijmans, IBM, ICT Automatisering, Imtech, KPN, Nedap, NXP Semiconductors, Philips, Priva, Siemens, Smart Dutch, Stedin en TenneT.