• 08/10/2012

Universiteit Utrecht gehackt via server voor meetapparaten

De universiteit van Utrecht is gehackt door Ghostshell. "Gegevens van 2003", stelt de universiteit. "Geplukt van een server die gebruikt wordt als reserveringssysteem voor meetapparaten."

Trefwoorden: #ghostshell, #Pastebin, #universiteit utrecht

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Ghostshell, zoals de groep zichzelf noemt, heeft gebruikersnamen, wachtwoorden, en telefoonnummers van studenten en stafleden online gezet. In totaal gaat het om 120.000 identiteiten, een beperkt aantal volgens de hackers.

Onder de instellingen zitten enkele prestigieuze Amerikaanse universiteiten zoals Harvard, Stanford en Princeton. Maar ook talloze Europese instellingen staan op de lijst. De universiteit van Utrecht is de enige uit de Benelux op de lijst.

Bij de andere Europese universiteiten die zijn gehackt zijn zitten onder meer die van Zurich, Manchester, Berlijn, Heidelberg, Freiburg, Edinburgh, Linköping en het Imperial College London.

In zijn mededeling op Pastebin zegt Ghostshell dat het met zijn actie aandacht vraagt voor de toestand van het hoger onderwijs. In de VS moeten studenten zich volgens de hackers in torenhoge schulden steken om te kunnen studeren, zonder zekerheid op een job.

In Europa veranderen de wetten veel te snel om zich goed aan te kunnen passen en in Azië is het onderwijs te beperkt en strikt en zou het te weinig voorbereiden op handel met het buitenland.

Roy Keeris, persvoorlichter van de Universiteit Utrecht liet aan de collega's van ZDNet weten dat de gegevens die hackers hebben vrijgegeven 'echt zijn, maar dateren van 2003'.

“We wisten sinds dinsdagmiddag van deze situatie. Uit analyse van de ICT-afdeling blijkt dat het om een databaseserver gaat van een faculteit die onder meer wordt gebruikt als reserveringssysteem voor meetapparaten”, aldus Keeris tegenover ZDNet.

Het lek wordt momenteel gerepareerd, maar gebruikers waarvan het wachtwoord bekend is, worden aangeschreven om hun wachtwoord te wijzigen.

Een grote impact op de werking van de universiteit van Utrecht heeft het lekken van de gegevens niet. “Het systeem werd maar door een klein aantal gebruikers gebruikt binnen een faculteit”, klinkt het bij de persvoorlichter.


(bron: ZDNet, Pieterjan Van Leemputten)