• 14/02/2013

Motoren voor pompend hart van nieuwe Braziliaanse raffinaderij - persbericht

Elf drie-fase inductiemotoren van WEG drijven de centrifugaalpompen aan, die het water naar de koeltoren van de Braziliaanse Petrobras Abreu e Lima raffinaderij brengen.

Trefwoorden: #brazilië, #motoren, #pompen, #raffinaderij, #WEG

Lees verder

Productnieuws

Een petrochemische raffinaderij in Brazilië zet alle zeilen bij om aan de binnenlandse vraag te voldoen en wordt daarmee de eerste aardolieraffinaderij die geheel op Braziliaanse technologie is gebaseerd. Dat geldt ook voor de WEG-motoren in het hart van één van hun kernactiviteiten.

De elf drie-fase inductiemotoren, geschikt voor het gebruik in explosieve atmosferen, drijven de centrifugaalpompen aan die het water naar de koeltoren van de Petrobras Abreu e Lima raffinaderij brengen, gevestigd in Ipojuca, Pernambuco. Dit is één van de welvarendste gebieden van Brazilië, dicht bij de wereldberoemde badplaats Porto de Galinhas.

De pompen en motoren worden op de raffinage-afdeling geplaatst en dienen om de koeltorens van de hoofdstoomturbines te voeden. De pompen laten water circuleren en zorgen voor de koeling van de fabriek en de installaties, wat van cruciaal belang is bij het raffinageproces. De pompen worden geleverd door KSB, die al meer dan 50 jaar in Brazilië produceert.

“Voor deze KSB-pompen en randapparatuur zijn speciale motoren nodig, die uiterst betrouwbaar zijn”, legt Marcelo Vedana uit, technicus bij WEG.

Om de motoren nog betrouwbaarder te maken, is voor een robuust ontwerp gekozen en worden de beste kwaliteit lagers en toebehoren gebruikt. De wikkelingen zijn met precisie gemaakt en gebalanceerd, terwijl het inteligente thermische management de zaak koel houdt. Explosieveilige motoren zijn ontworpen om een eventuele inwendige explosie in de motor te houden. Dit dient om te voorkomen dat explosieve gassen vrijkomen en om de kans op vonkvorming binnen in de motor te minimaliseren. Dit type motor wordt veel gebruikt in de chemie, mijnbouw, textiel en petrochemische industrie, maar ook in talloze andere branches.

Een explosieveilige motor is niet alleen ontworpen om de kans op een explosie te verminderen, maar moet een inwendige explosie ook volledig binnen kunnen houden, zodat deze zich niet in de omgeving uitbreidt. Hun behuizingen zijn daarom meestal steviger dan van standaard motoren om ook bij heel hoge temperaturen intact te blijven. Ze moeten ook corrosiebestendig zijn en vlamdichte naden en flenzen met minimale toleranties hebben, zodat de hete gassen van een inwendige explosie kunnen afkoelen voordat ze in de omgeving vrijkomen.

Er zijn diverse keuringsinstanties die kunnen certificeren dat een motor explosieveilig is. Als grote internationale motorenbouwer voldoet WEG aan de veiligheidsvoorschriften voor alle regio’s.

Petrobras behoort tot de vijf grootste energiebedrijven ter wereld en zegt dat Abreu e Lima één van de geavanceerdste raffinaderijen is die ooit op Braziliaans grondgebied hebben gestaan. Zij zal de eerste worden die 100% zware aardolie kan verwerken met een minimale milieuschade en die brandstof met een lager zwavelgehalte dan de strengste internationale normen kan produceren, d.w.z. 10 ppm aan zwavel.

Brazilië wordt algemeen erkend als één van de snelst groeiende economieën en is bekend van de BRIC-lijst (Brazilië, Rusland, India en China). Het aantal inwoners is ca 200 miljoen en qua oppervlakte is Brazilië het vijfde land ter wereld. Rijk aan natuurlijke hulpbronnen en met een enorm potentieel voor waterkrachtcentrales.


Meer informatie
WEG Benelux
Rue de l'Industrie 30D - B-1400 Nivelles
Tel. +32(0)67 88 84 20 - Fax. +32(0)67 84 17 48
info-be@weg.net - www.weg.net/be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
WEG Benelux
<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>
Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.