• 27/02/2013
  • |     BB

Technogirls-dag wil meisjes verleiden met technologie

‹Al doende leert men›. 500 meisjes van 11 en 12 jaar proeven van jobs in 20 Vlaamse technologiebedrijven. Op initiatief van Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Agoria en Pascal Smet.

Trefwoorden: #agoria, #Antwerp Space, #technogirls

Lees verder

opleidingen

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE -- Het is al de vierde keer dat de spreekbuis van de technologiebedrijven, Agoria, een meisjesdag inricht. Alhoewel het vrouwelijke geslacht dé grote afwezige is in technische beroepen, 'is het enthousiasme groot', zo stelt de federatie.

Tijdens de Technogirls-dag sturen de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en Agoria 500 meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs langs bij technische bedrijven. 'Om hen nieuwsgierig te maken', zo heet het. Ook Pascal Smet, Vlaams minister van Gelijke Kansen, ziet het zitten: hij betoelaagt het hele gebeuren.

De technologiebedrijven van hun kant – ondanks de crisis geplaagd door een structureel tekort aan technisch personeel - gaan naar verluidt gretig mee in het verhaal. "Onze Technogirls hebben keuze te over", bevestigt Agoria.

De uitverkorenen van dit jaar zijn Antwerp Space, Asco, Atlas Copco, Barco, Bekaert, CNH, Contec, Continental, Duracell, Heraeus, Ivens, New Holland, Page Electronica, Picanol, Realdolmen, Qinetic, Televic, Tenneco, TE Connectivity, Umicore en Volvo Europa Truck.

Bijvoorbeeld bij Antwerp Space in Hoboken maken 25 meisjes van 11 en 12 jaar kennis met de ruimtevaart. Dat bedrijf is gespecialiseerd is de zeer complexe materie van besturings-, data- en testsystemen voor satellieten.

Antwerp Space werkt mee aan het Galileo-project, de Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS, en ontwikkelt onder meer ook testsystemen voor weersatellieten.

De meisjes mogen ook de handen uit de mouwen steken: de studenten van de lerarenopleiding van de Artesis Plantijn Hogeschool ontwikkelden namelijk een toffe techniekworkshop voor de deelneemsters. Bij Antwerp Space zullen de meisjes bijvoorbeeld kleine, door zonne-energie aangedreven windmolens in elkaar knutselen.

Agoria zet alvast stevig in op het motiveren van meisjes om voor technologische opleidingen te kiezen. Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Wie meer jongeren voor technologiestudies wil aantrekken, moet de meisjes motiveren.”

Er zijn er hoe dan ook veel te weinig die dat doen: het gemiddelde percentage meisjes voor hogere technologiestudies bedraagt dit academiejaar 10,4 procent. Enkel de richting burgerlijk ingenieur trekt vrij veel vrouwelijke studenten aan (23%).

Maar in zowat alle professionele bacheloropleidingen technologie zoals elektromechanica, energietechnologie, autotechnologie, luchtvaart en ontwerp- en productietechnologie blijven de jonge dames veelal afwezig. “En dat is jammer,” zegt De Pril. “Want meisjes zijn even geschikt als jongens voor technologiestudies."

Het goede nieuws: in het Nederlandstalig hoger onderwijs is, na jaren van daling, het aantal technologiestudenten de voorbije jaren opnieuw gestegen. Ondanks de positieve trend is dat nog onvoldoende: er waren dit jaar iets meer dan 7000 technologiestudenten ingeschreven, maar eigenlijk moet dat aantal minstens de kaap van 7500 overschrijden om de vraag van de arbeidsmarkt te volgen.

Het is dus logisch dat organisaties zoals Agoria inzetten op het vrouwelijke geslacht: daar ligt het grootste potentieel om het tij op korte termijn te keren.