• 08/05/2013
  • |     BB

Belgische Proba V-kunstmaan: wist je dat…

De lancering van Proba-V is een technische aangelegenheid. We sprokkelden voor u 10 weetjes, in de vorm van tastbare vergelijkingen en cijfermateriaal.

Trefwoorden: #kourou, #kunstmaan, #proba, #satelliet, #spto 5, #vito

Lees verder

research

( Foto: Vito )

ENGINEERINGNET.BE – Een Belgische kunstmaan die gelanceerd wordt, het gebeurt niet alle dagen. We verzamelden voor u 10 interessante weetjes over de satelliet 'ter grootte van een wasmachine'.

1. De satelliet trekt elke dag 14 keer rond onze aarde. In een tijdspanne van vijf jaar in de ruimte draait hij dus meer dan 25.000 keer rond de aardbol, of 7,5 keer de afstand van de aarde tot de zon.

2. De kunstmaan maakt om de twee dagen een beeld van de volledige aarde. De satelliet maakt continu beelden en neemt geen afzonderlijke foto’s om de wereldvegetatie in beeld te brengen.

3. VITO - de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek – verwerkt het beeldmateriaal van tien dagen in één enkel beeld. Zo verkrijgt ze elke tien dagen een nauwkeurige foto van de wereldvegetatie met een grootte van 200.000 miljoen pixels.

4. De Proba-V is niet op zoek naar waarneembare objecten op de aarde. Toch bedraagt de resolutie van de camera 100 meter. Eén pixel telt dus voor een hectare (100 x 100 m) op de aarde.

5. De beelden die de kunstmaan schiet zijn 100 keer beter dan die van de camera’s aan boord van de vorige generatie vegetatiesatellieten Spot 4 en Spot 5. Het oogsten van één hectare (bijvoorbeeld 15.000 kg spruitjes, of één vrachtwagen) is dus zichtbaar.

6. De productie van Proba-V startte in 2010 en nam dus ongeveer drie jaar in beslag. De satelliet telt 15 subsystemen die elk uit duizenden componenten bestaan.

7. Het transport naar de lanceerbasis in Kourou (Frans-Guyana) gebeurde met een passagiersvliegtuig van Air France, in standaard containers. Dat spaarde de kosten voor een aparte vlucht uit.

8. Proba-V cirkelt op een hoogte van 820 km boven de aarde. Dat is ongeveer de afstand van Brussel naar Bordeaux.

9. De kostprijs van deze nieuwe kunstmaan bedraagt ongeveer 46 miljoen euro. Het complete project heeft een prijskaartje van 70 miljoen euro - inclusief ontwikkeling, lancering en het eerste jaar van de missie - met telkens vijf miljoen euro per jaar voor het operationeel houden van de satelliet en het verwerken van de gegevens.

10. Proba-V een zogenaamde minisatelliet is, die niet groter is dan een wasmachine. Het ruimtetuig is slechts 76 x 73 x 84 centimeter groot en weegt 140 kilogram.


Dossier: Belgische minisatelliet Proba V in baan om aarde.
Een opsteker voor de Belgische ruimtevaartsbedrijven. De nieuwe Proba V kunstmaan van QinetiQ Space is vanaf de lanceerbasis in Kourou succesvol de ruimte ingeschoten (foto: QinetiQ).

Lees over de Belgische ruimtevaarttechnologie in ons dossier:
Belgische Proba V-kunstmaan: wist je dat…

Belgische satelliet gaat wereldwijde vegetatie in kaart te brengen

Optisch technologie voor Belgische Proba-satelliet stamt uit Oudenaarde

En ook…
Qinetiq Space ontwikkelt nieuw dockingmechanisme voor ISS-ruimtestation

Spacebel mag minisatelliet aan Vietnam leveren