• 12/06/2013

Belgische recyclage van autowrakken behoort tot Europese top

Uit data van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat België op het vlak van autorecyclage indrukwekkende cijfers voorlegt.

Trefwoorden: #autorecyclage, #autowrakken, #Febelauto, #recycleren, #sectorfederatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Febelauto )

ENGINEERINGNET.BE -- Met een recyclagepercentage van 93%, een stijging van 2% tegenover 2011, bekleedt België de derde plaats, na Cyprus en Bulgarije.

Volgens Febelauto, het Belgische beheersorganisme voor afgedankte voertuigen, is dat geen toeval. “Ons land speelt immers een voortrekkersrol op het gebied van post-shreddertechnologie (PST)”, zegt Catherine Lenaerts, directeur van Febelauto.

“Bovendien blijven we met objectieve audits de lat hoger leggen voor alle shredderinstallaties in ons land. Die aanpak is uniek in Europa.”

Europa schrijft voor dat alle lidstaten minstens 85% van hun totale ingezamelde massa aan afgedankte voertuigen moeten terugwinnen voor recyclage, hergebruik of energetische valorisatie. Die minimumgrens overschrijdt België ruimschoots.

Als een voertuig zijn laatste kilometers heeft gereden, moet het worden verwerkt in een erkend verwerkingscentrum. Na de verwijdering van giftige vloeistoffen en schadelijke onderdelen worden herbruikbare elementen gedemonteerd. De shredderinstallaties vermalen vervolgens wat overblijft van het wrak.

Geavanceerde PST, zoals in België wordt toegepast, maakt het mogelijk om de verschillende materialen in het fijngemalen shredderafval mechanisch van elkaar te scheiden.

Dat gebeurt onder meer op basis van eigenschappen zoals dichtheid, korrelgrootte, magnetisme, elektrische geleidbaarheid of optische kenmerken. Zo worden herbruikbare fracties van metalen, kunststoffen, vezels en mineralen bekomen.

Een van de redenen waarom ons land een pioniersrol in PST speelt, is de relatief hoge kostprijs voor het storten van shredderafval in België.

Om tegen 2015 nog 2% beter te doen, trekt Febelauto volop de kaart van innovatie.

“We blijven zoeken naar nieuwe, hoogtechnologische manieren om nog meer te recycleren nadat een wrak is geschredderd”, licht Catherine Lenaerts toe.

“Zo zetten we bijvoorbeeld bacteriën in, om concentraten van ultrafijne metalen te filteren uit het shredderresidu.”


(GL)