• 08/07/2013

Raadsel ontstaan cellen ontrafeld

Onderzoekers van de Nederlandse Universiteit van Nijmegen creëren zelf een cel.

Trefwoorden: #celwanden, #Universiteit van Nijmegen, #Wilhelm Huck

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, cellen met celwanden )

ENGINEERINGNET -- Chemici van de Nederlandse Universiteit van Nijmege,n onder leiding van hoogleraar Wilhelm Huck, maken een cel na. Dat het leven bestaat uit cellen is reeds bewezen, maar hoe de eerste cel is ontstaan, is tot nu toe een raadsel.

Het lijkt bijna de vraag van wat is eerder ontstaan de kip of het ei, de celinhoud of de celwand? De oplossing van dat raadsel is een stapje dichterbij.

Scheikundigen van de Radboud Universiteit hebben ontdekt dat moleculen spontaan bij elkaar gaan zitten als je ze in een zoutoplossing stopt. Zij vormen een soort cel, zonder dat er een celwand nodig is.

Hoogleraar Wilhelm Huck heeft in zijn onderzoek aangetoond dat de celinhoud er als eerste moet geweest zijn. De onderzoeksgroep van Dr. Wilhelm Huck bekeek een zoutoplossing, waarin moleculen zitten die normaal ook in een cel zitten.

We denken dan aan DNA, RNA, enzymen en eiwitten. Bij de test verhoogde het onderzoeksteam de zoutconcentratie tot op het niveau vergelijkbaar met zeewater. Verrassend was het resultaat dat de biomoleculen als vanzelf bij elkaar gingen zitten. Dit is vergelijkbaar bij oliedruppels in een vinaigrettessaus.

Zonder dat er een celwand was, ontstond er toch een soort cel. ‘Je kunt je nu beter voorstellen dat in een oeroceaan waar allerlei bouwstenen zoals eiwitten voorkwamen, spontane fasescheiding optrad. Zo kon een primitieve cel worden gevormd' dixit Chemicus Wilhelm Huck

Mede door deze ontdekking zijn Huck en zijn groep dichter dan wie ook genaderd tot het namaken van een cel en daarmee een stapje dichterbij gekomen tot het ontrafelen van het raadsel over het ontstaan van leven op aarde.


(LVD)