• 26/08/2013

Eiwitrijk eendenkroos als ideaal substituut voor soja in veevoer (+video)

Groot Zevert Vergisting onderzocht vorig jaar de haalbaarheid van het kweken van eendenkroos voor gebruik als veevoer. Onlangs nam het bedrijf de eerste teeltvijver officieel in gebruik.

Trefwoorden: #eendenkroos, #eiwitten, #Groot Zevert Vergisting, #veevoeder, #vijver

Lees verder

research

( Foto: Groot Zevert Vergisting )

ENGINEERINGNET.NL -- Eendenkroos kan tot ongeveer 45% eiwit bevatten, dat overeenkomt met het soort eiwit wat te vinden is in soja en andere in veevoer toegepaste eiwitbronnen. Uit onderzoek blijkt dat eendenkroos is te voeren aan vee (runderen, varkens, schapen), pluimvee en vissen.

Het kroos groeit onder gunstige omstandigheden in een tempo van zo'n 50% per dag. Vooral de soorten Lemna minor, Lemna gibba en Spirodela polyrhyza zijn goed in staat in voedselrijk water een gesloten deken te vormen. De waterplanten hebben een doorsnede tot circa 2 centimeter.

Groot Zevert Vergisting bekeek vorig jaar eerst de technische en economische haalbaarheid van het kweken van eendenkroos voor gebruik in veevoer. Hiertoe onderzocht CC Advies de groei van eendenkroos op een medium met vergistte dierlijke mest (digestaat).

Dit digestaat bevat veel nutriënten en mineralen, zodat het mogelijk is om eendenkroos te kweken en te verwerken in veevoer via een korte nutriënten kringloop.

Het bedrijf legde in het voorjaar 2013 een teeltvijver van een hectare groot aan voor eendenkroos bij hun vestiging in Beltrum. Deze vijver dient de komende 2 jaar als praktijkproef voor de grootschalige productie van eendenkroos.

Doel van de proef is onder meer het testen van spoelwater van het bedrijf als voedingsbron voor het kroos. De verwachte jaarlijkse productie ligt op 20 ton kroos (droge stof) per hectare. Ook is er een speciale mestdoseerinstallatie en oogstmachine ontwikkeld.

De milieuvoordelen van eendenkroos als veevoer zijn groot: minder kap van tropisch regenwoud voor de aanleg van ‘soja-akkers', minder uitstoot van CO2, methaan en lachgas en minder import van nutriënten en mineralen.

Dit project kreeg financiering van de SBIR Agrologistiek en Biomassa van het ministerie van Economische Zaken. Small Business Innovation Research Program (SBIR) is gericht op het vinden van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Groot Zevert Vergisting vormt samen met andere partners, zoals veevoederfabrikant ForFarmers, CC Advies en Thecogas, het Eendenkroos Digestaat-Veevoer Consortium (EDV-Consortium). In 2012 won het EDV-Consortium de Achterhoek Innovatieprijs ter waarde van 10.000 euro.


(LH)

Video: