• 29/08/2013

Siemens mag hybride aandrijfsystemen voor Van Hool bouwen

Duitse engineeringconcern mag hybride aandrijfsysteem voor Mettis-bussen in Metz leveren. Te zien op vakbeurs Busworld in Kortrijk.

Trefwoorden: #energie, #hybride, #mettis, #metz, #siemens, #techniek, #van hool

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool, Mettis-bus )

ENGINEERINGNET.BE - De Siemens-divisie Drive Technologies laat weten via Van Hool mee te werken aan het Mettis-transportproject in het Franse Metz.

Het nieuws is al langer bekend (februari 2013), maar wordt door het bedrijf als technisch hoogstandje van engineering voor het voetlicht gebracht op de vakbeurs Busworld 2013 in Kortrijk (van18 tot 23 oktober).

Het contract van de Vlaamse busconstructeur met de Fransen voorziet in de constructie van 27 hybride bussen, waarvan Siemens de aandrijfmotoren, generatoren, vermogenselektronica en stuursoftware mag leveren.

De voertuigen moeten eind 2013 op twee routes met een totale lengte van 23 kilometer rijden. Het stadsbestuur van Metz verwacht dat er in eerste instantie dagelijks 25.000 reizigers zullen worden vervoerd. Later zal dit naar verwachting stijgen tot 36.000.

In Metz zijn de verwachtingen hooggespannen: de bussen moeten een aantrekkelijk alternatief gaan vormen voor de klassieke stadsbussen, trams en privéwagens. Tegelijk vermindert de diesel/elektrische aandrijving ook de voor het milieu schadelijke uitstoot. Bijvoorbeeld de CO2-emissie zou tot de laagste niveaus in dit marktsegment gaan behoren.

Bovendien zit er voor het stadsbestuur een gunstig exploitatieplaatje aan vast: de hybride bussen van 24 meter lang zullen naar verwachting evenveel verbruiken als gewone dieselmodellen van 12 meter lang, maar dubbel zoveel reizigers kunnen oppikken.

Siemens voorziet de voertuigen van permanent bekrachtigde motoren die weinig onderhoud vergen. Die kunnen rechtstreeks op de assen worden geïnstalleerd en vergen geen transmissie.

Dit vermindert lawaai en trillingen waardoor het algemene comfort van de reizigers wordt verhoogd. Het bedrijf heeft daar overigens standaard een modulair systeem voor ontwikkeld.

Hoeveel omzet de bestelling Siemens oplevert, wordt er niet bijverteld.


<(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Een generator die verbonden is met een dieselmotor levert elektriciteit aan de elektromotoren. De remenergie wordt door de aandrijfmotor gerecupereerd en naar het batterijsysteem gevoerd. Voordien werden in hybride aandrijfsystemen slechts één batterij gebruikt. Voor dit project werd het batterijsysteem redundant uitgevoerd waardoor de levensduur van de individuele batterijen wordt verlengd; elke batterij moet minder vermogen leveren. Het batterijsysteem werd speciaal voor deze toepassing ontwikkeld en is perfect afgestemd op de start- en remcycli van bussen in het openbaar vervoer – het kan snel grote hoeveelheden energie opslaan en net zo snel weer afleveren.