• 16/09/2013

UGent-ingenieurs reageren op mogelijk uitstel Elia's Stevin-project

Energieingenieurs van Universiteit Gent doen oproep aan Elia en stellen Virtual Power Plant-technologie voor als (tijdelijke) vervanging van hoogspanningslijn tussen Zomergem en Zeebrugge.

Trefwoorden: #elia, #energie, #hoogspanning, #ingenieur, #stevin, #techniek, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia, controlecentrum )

ENGINEERINGNET.BE -- Een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof plaatst (ook) Elia's Stevin-project opnieuw op losse schroeven. Via dit project wordt het elektriciteitsnet tussen Zomergem en Zeebrugge versterkt met een nieuwe hoogspanningsverbinding. De verbinding is nodig om de vele hernieuwbare energiebronnen op land en zee te koppelen aan het elektriciteitsnet.

Maar het project – in volle voorbereiding - loopt alles behalve van een leien dakje. Sinds september 2011 krijgen grote energieprojecten in West-Vlaanderen immers geen aansluitvergunning meer wegens geen plaats op het stroomnet. De vergunningsprocedures slepen aan.

Daarbovenop botst Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, ook nog op ontevreden buurtbewoners. Nu dreigt door de uitspraak van het Hof het Stevin-project - alweer - grote vertraging op te lopen.

"Als energie-kennispartners in de regio betreuren wij dit sterk", stellen de ingenieurs van de Universiteit Gent. Ze stellen Elia en andere betrokken partijen voor een andere techniek uit de IT-sfeer te overwegen: die van de Virtual Power Plants of VVPs.

De onderzoekers in een mededeling: "Deze technologie zou een eerste verlichting van de noden kunnen betekenen in afwachting van de bouw van de hoogspanningslijn. Universiteit Gent voert al jaren gericht onderzoek naar dit concept. Deze technologie groepeert producenten en consumenten van (hernieuwbare) energie in een virtuele entiteit. Die heeft controle over de productie en het gebruik van elk van de leden van deze entiteit, ze kan de productie of het verbruik van deze leden actief bijsturen."

"Op deze manier gedraagt ze zich als een virtuele regelbare productie-eenheid (power plant), ook al zijn de individuele elementen veel minder regelbaar. Een toepassing hiervan is de reductie van de energieproductie indien er 'file' ontstaat op het net, het belangrijkste probleem gekoppeld aan het uitblijven van Stevin. De VPP kan bovendien na de realisatie van Stevin blijvend gebruikt worden als optimalisatietool."

"Kortom, met het principe van VPP kan de markt voor hernieuwbare energie volwassen worden, en actief gaan concurreren met klassieke elektriciteitsproducenten", stelt de UGent. "Wij stellen voor om deze piste verder actief te onderzoeken met de relevante actoren inclusief de concullega’s." Waarmee ze bedoelen dat ze best met energiespecialisten van andere universiteiten om de tafel willen gaan zitten.


(Bert Belmans)