• 07/10/2013

Amsterdam krijgt nieuwe fosfaatfabriek

Deze fosfaatfabriek krijgt een capaciteit van 1000 ton en is daarmee één van de grootste in Europa en de enige met een innamepunt voor pure urine.

Trefwoorden: #afvalwater, #Amsterdam, #fosfaat, #fosfaatfabriek, #kunstmestfabrikanten

Lees verder

Nieuws

( Foto: Waternet )

ENGINEERINGNET.NL -- De nieuwe fosfaatfabriek maakt alleen gebruik van fosfaat dat in afvalwater zit en van urine afkomstig van toiletten die bij evenementen staan.

Daarmee slaat eigenaar Waternet twee vliegen in één klap: fosfaat in afvalwater is nu een probleem omdat het goedje ervoor zorgt dat de leidingen van hun waterzuiveringsinstallaties dichtslibben. Dat zorgt voor hoge kosten. Nu gaat het fosfaat geld opleveren door de verkoop ervan aan kunstmestfabrikanten.

Naar verwachting zal de nieuwe fabriek eind dit jaar operationeel zijn. Deze is gelegen in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. De bouwkosten bedragen vier miljoen euro, wat volgens Waternet binnen tien jaar terugverdiend is. Het geproduceerde fosfaat is voldoende om jaarlijks 10.000 voetbalvelden te bemesten.

Het bedrijf heeft eerder samen met STOWA op de rioolwaterzuivering Amsterdam West een pilotonderzoek uitgevoerd om gecontroleerd struviet te vormen door beluchting van uitgegist slib. Struviet is een kristal bestaande uit magnesium, ammonium en fosfaat.

Om dit zogenoemde Airprex proces in gang te zetten is toevoeging van magnesiumzout nodig. Het leidt ertoe dat struviet kristalliseert en kan worden afgescheiden. Deze week werden de drie Airprex reactoren in de Amsterdamse fabriek geplaatst, onder verantwoordelijkheid van SH+E Nederland.

Waternet gebruikt zo een totaal andere grondstof en proces dan het net gesloten verklaarde Themphos, dat afhankelijk was van fosfaaterts en een milieuonvriendelijk proces hanteerde. Fosfaat wordt onder meer in mijnen in Marokko, Kazachstan en China gewonnen. De verwachting is dat over 50 jaar deze natuurlijke bronnen uitgeput raken.

Probleem is nu alleen nog dat het door Waternet teruggewonnen fosfaat afkomstig is uit afvalwater, zodat het binnen de Nederlandse wetgeving niet wordt gezien als meststof, maar als afvalstof.

Waternet is samen met Nederlandse waterschappen in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken om deze wet aan te passen. Naar verwachting treedt deze wet op 1 januari 2014 in werking. Dan kan zowel de nationale als internationale markt voor gerecycled fosfaat gaan groeien.


(Lydia Heida)