• 11/10/2013

Enquête: bediende aanwerven kost 14.827 euro

Een bediende aanwerven kost tussen 250 en 26.500 euro en duurt gemiddeld 45 werkdagen. De helft van de bedrijven meldt dat 1 op 10 een probleemvacature is, concludeert SD Worx uit onderzoek.

Trefwoorden: #aanwerving, #bediende, #job, #knelpuntberoep, #probleemvacature, #sdworx, #Vacature

Lees verder

HR

( Foto: ASML )

ENGINEERINGNET.BE -- Belgische bedrijven doen gemiddeld 45 werkdagen over de invulling van een vacature. Voor 25% van de aanwervingen hebben ze zelfs meer dan 67 werkdagen nodig. Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx naar de rekruteringspraktijk bij 200 in België gevestigde bedrijven.

Niet minder dan driekwart (75%) van de bevraagde bedrijven krijgt bepaalde vacatures niet ingevuld. Sommige vacatures moeten zelfs worden ingetrokken. De arbeidsmarkt van 2013 is namelijk een stuk statischer dan vijf jaar geleden. Wie werk heeft, blijft veilig op zijn stoel zitten. Sinds 2008 is de gemiddelde bedrijfsanciënniteit met 4 maanden gestegen.

Niet minder dan 55% van de industriële bedrijven en 45% van de organisaties uit de dienstensector melden meer dan 10% probleemvacatures. Iets beter gaat het toe in de sectoren van overheidsadministratie, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, waar ‘slechts’ 30% van de organisaties meer dan 10% probleemvacatures heeft.

Verbazingwekkend is ten slotte dat de meeste organisaties geen idee hebben van de totale kostprijs van een aanwerving, of redelijk nonchalant zijn wat de kostenbewaking betreft.

Volgens de bevraagde bedrijven situeerde de kost voor een aanwerving zich tussen de 250 euro en de 26.500 euro, met een gemiddelde van 5.372 euro.

Organisaties blijken zelden de totale kostprijs van een aanwerving te berekenen. Die bestaat uit facturen van externe partners, salarissen van de eigen staffingmedewerkers, werkingskosten en de kost van software.

Volgens een calculatie van SD Worx komt men daarmee voor de aanwerving van een standaard profiel (bediende) uit op een totale kost van 14.827 euro.

"Als je weet dat 40% van de nieuwe werknemers tijdens het eerste jaar al uitkijkt naar ander werk", zegt Johan Ceulemans, directeur Staffing bij SD Worx, "dan wordt het belang van een zorgvuldige werving en selectie, een goede match met de organisatie en een goede kijk op de totale kostprijs meteen duidelijk."

Veel Belgische bedrijven hebben een verouderde kijk op werving en selectie, stelt SD Worx vast. Ze zijn nog altijd op zoek naar ‘de witte raaf’.

‘Bedrijven zouden veel beter bepaalde functies herschrijven of de afdeling hertekenen,’ zegt Ceulemans. ‘Ook toekomstgericht aanwerven, met aandacht voor de match met de organisatie en vooral ook voor de voorkeuren, sterktes en drijfveren van medewerkers, is noodzakelijk voor een duurzaam staffingbeleid.’


(Bert Belmans)