• 15/10/2013

Slechts 20% van jonge Vlaamse ingenieurs wil bij start-up werken

Meerderheid van pas afgestudeerde Vlaamse ingenieurs kiest voor zekerheid. Slechts 20% ziet werken bij technologische starter zitten. Aan de slag in buitenland is dan weer geen probleem.

Trefwoorden: #ie-net, #ingenieur, #job, #pas afgestudeerd, #start-up, #techniek, #technologie, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Siegen )

ENGINEERINGNET.BE -- Hoewel Vlaanderen tegen 2020 wil 'uitmunten als een economisch innovatieve, duurzame en sociaal warme samenleving' – het zogenaamde ViA-plan van Kris Peeters – vangt het grotendeels bot bij de tenoren die de technologische innovatie moeten waarmaken: de jonge ingenieurs.

Uit een onderzoek van de Vlaamse ingenieurskoepel ie-net blijkt namelijk dat jonge ingenieurs vooral voor werkzekerheid kiezen. Daarin verschillen ze dus niet van de Vlaamse mainstream, maar wel heel erg van de jonge, ambitieuze engineers die bijvoorbeeld Silicon Valley bevolken.

Zo geeft niet minder dan 80% van de deelnemers aan de enquête aan dat ze in de toekomst eerder wensen te werken in een 'gevestigd' bedrijf. Slechts 2 op de 10 zouden in een start-up, een beginnend bedrijf, aan de slag willen.

Bedrijf oprichten: ook lage score
Het antwoord op de vraag of jonge ingenieurs binnen de 5 jaar zelf een bedrijf willen oprichten - het alternatief voor werken bij een starter - scoort al even laag. Slechts 23% zou dit overwegen. Grootste struikelblok hierbij is dat jongeren niet gemotiveerd zijn, geen interesse hebben (23%) om zelf iets te beginnen of dat ze geen risico wensen te nemen (21%). En 16 % heeft 'geen ideeën'.

"Er is werk dus aan de winkel", stelt Hans Romaen, woordvoerder van ie-net. "Onze industrie heeft nood aan ondernemers, aan jonge, innovatieve bedrijven. De resultaten van de enquête geven echter aan dat pas afgestudeerde ingenieurs net het tegengestelde willen: ze gaan voor zekerheid die door hen automatisch gelinkt wordt aan grote spelers."

Buitenland: geen probleem
Uit de enquête blijkt dat 65% van de jonge ingenieurs dan weer wél in het buitenland wil gaan werken. "Dat sluit perfect aan bij de vraag van onze captains of industry die een grote nood hebben aan jonge ingenieurs die globaal denken en werken, die hun kansen op een internationale carrière optimaal willen benutten en dus bereid zijn om naar het buitenland te trekken", stelt Romaen.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Nog enkele resultaten op een rijtje:

  • 43% van de deelnemers is aan het werk; 30% doctoreert of studeert verder; 6% heeft al een contract, maar is nog niet aan het werk. Slechts 13% was in augustus nog werkzoekend. Dit heeft ook te maken met het feit dat zelfs afstuderenden meer en meer hun eindexamens of masterthesis spreiden over de juni en septemberzittijd.
  • De top 3 van sectoren waar de jonge ingenieurs aan het werk zijn: bouw/ingenieurs- en studiebureaus (20%), chemie/farma/biotechniek (17%), consulting (15%).
  • Gemiddeld bruto-loon van een burgerglijk of bio-ingenieur in de privé-sector: 2.600€. Voor een industrieel ingenieur is dat 2.400€.
  • 99% koos voor ingenieursstudies omdat ze geïnteresseerd waren in wetenschap & techniek.
  • 50% begon in februari 2013 te zoeken naar een job.
  • 50% had in juni een contract op zak.

OVER DE ENQUETE
De “Startbaanenquête” is een enquête gevoerd door ie-net. Ze werd gevoerd in september 2013 bij ruim 1.700 bio-, burgerlijk en industrieel ingenieurs. 256 enquêtes voldeden aan de kwaliteitscontrole en werden verwerkt in de resultaten.