• 17/10/2013

Zonnewagen van Groep T wint Australische innovatieprijs

Naast mooie 6de plaats in eindklassement van Australische World Solar Challenge wonnen 17 ingenieursstudenten van Groep T Leuven ook nog eens Technical Innovation Award voor batterijpack.

Trefwoorden: #energie, #groep T, #ingenieursstudent, #onderzoek, #punch, #punch solar team, #research, #student, #World Solar Challenge, #zonnewagen

Lees verder

research

( Foto: Punch Powertrain Solar Team, prijsuitreiking )

ENGINEERINGNET – Zeventien ingenieursstudenten van de Vlaamse Campus Groep T aan Universiteit van Leuven hebben deelgenomen aan de 2013 Bridgestone World Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor wagens op zonne-energie.

Uiteindelijk eindigden ze op een zeer verdienstelijke zesde plaats in het eindklassement, maar onderweg kaapten ze ook nog eens de 'Technical Innovation Award' voor de neus van de andere teams weg.

Dat is een prijs die door het Australische onderzoekinstituut CSIRO wordt uitgereikt aan het team met het meest vernieuwende onderdeel in zijn zonnewagen.

Het is ook de belangrijkste en meest gegeerde award na de top 3-plaatsen in het klassement. De Belgen ontvingen de prijs voor hun batterijpakket.

Het pack van de Leuvense zonnewagen bestaat uit 429 batterijcellen. De grote uitdaging was de ontwikkeling van een structuur om al die cellen bij elkaar te houden en efficiënt te koelen.

De structuurvorm kon niet geproduceerd worden met de bestaande productietechnieken. Daarom maakte het team gebruik van een innovatieve techniek: 3D-printing.

Jens Jespers van het Solar Team: “3D-printing is volop in opmars en het was dan ook een uitdaging om ermee aan de slag te gaan. Dankzij de vorm en de gebruikte materialen hebben we een heel veilig en licht batterijpakket kunnen ontwerpen.”

Bij het maken van de batterijstructuur kreeg het team de hulp van Materialise. Dit Leuvense bedrijf is gespecialiseerd in 3D-printing en hielp de studenten bij het testen en optimaliseren van de structuur.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
In deze etappewedstrijd namen 42 teams van ingenieursstudenten uit maar liefst 24 landen het tegen elkaar op. De uitdaging? Zo snel mogelijk de 3000 km tussen de Australische steden Darwin en Adelaide overbruggen met een zelf ontworpen en door zonne-energie aangedreven wagen.