• 17/12/2013

Copa-Data ontwikkelt generiek SCADA-systeem met ingebouwde GIS

Copa-Data linkt geo-informatie aan industriële procesbewaking en -besturing via 'SCADA::GIS Research Project'. Opmerkelijk: dat gebeurt met behulp van onder meer het open OPC UA.

Trefwoorden: #copa-data, #copa data, #geo, #gis, #onderzoek, #ontwikkeling, #opc, #proces, #scada, #techniek, #wind

Lees verder

Techniek

( Foto: Copa-Data )

ENGINEERINGNET – Industrieel fabrikant en leverancier Copa-Data werkt sinds 2012 in een onderzoeksproject aan het koppelen van geografische informatie met systemen voor procesbewaking en -besturing. Het eigen onderzoek, samen met een aantal partners, kreeg de naam 'SCADA::GIS Research Project' mee.

Wat het bedrijf wil doen is harde geo-gegevens cross-integreren met andere data, zoals subjectieve ratings (de mens als sensor of bron van informatie). Op het vlak van milieubewaking, verkeerssturing, installatie of het management van gebouwen kan zulke combinatie een essentiële meerwaarde opleveren, stelt de onderneming.

In de praktijk vertaalt die doelstelling zich naar de twee-wegs integratie van SCADA en geografische informatiesystemen.

Product Manager Reinhard Mayr geeft een voorbeeld: "Voor een windmolenpark met veel individuele turbines verspreid over grote afstanden, monitort een centraal SCADA-systeem het park op afstand."

"Als een alarm in werking treedt, is het niet mogelijk om met het SCADA-systeem automatisch te bepalen waar de falende turbine zich precies bevindt. Daarvoor zijn externe systemen nodig. Dat hoeft niet wanneer de geo-informatie in het SCADA-systeem is ingebouwd."

"Wat maakt ons project nu zo speciaal maakt is de manier waarop de overbrugging tussen deze twee systemen wordt gemaakt: met behulp van bewezen, open industriële normen, zoals OPC UA, voor de communicatie. Dat moet op termijn een generiek, merkonafhankelijk systeem opleveren."

Zodra het project is afgerond in het voorjaar van 2014, zal de nieuw ontwikkelde architectuur in de praktijk worden gevalideerd via een technisch geïmplementeerd prototype. Het geplande scenario waar het zal worden toegepast is naar verluidt de besturing van apparatuur in een energienetwerk.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Andere organisaties en bedrijven die betrokken zijn bij het project zijn the Information Technology and Systems Management (ITS) degree program of Salzburg University of Applied Sciences, the research studio iSPACE of Research Studios Austria Forschungsgesellschaft (RSA) en SynerGIS Informationssysteme GmbH. Het SCADA::GIS-project wordt ondersteund door het Oostenrijkse Research Promotion Agency (FFG).