• 14/02/2014

Nieuwe imec-toren in Leuven geopend

Imec bestaat 30 jaar en dit werd onder meer gevierd met de opening van de imec-toren, een nieuw kantoorgebouw met plaats voor 450 werknemers.

Trefwoorden: #gezondheidszorg, #imec, #nanochips, #nanotechnologie, #voor duurzame energieproductie en consumptie, #voor duurzame mobiliteit

Lees verder

nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Naar aanleiding van deze feestelijkheden stelt Imec het dak van zijn toren ter beschikking voor één van de hoofdattracties van het jaarlijks kunstenfestival Artefact van Kunstencentrum STUK.

Vanop de imec-toren is tot en met maandag 17 februari (tussen 18u en 23u) het monumentale kunstwerk Global Rainbow van Yvette Mattern te zien, een indrukwekkende regenboog van gekleurde laserstralen die 40 tot 60 kilometer ver kunnen reiken, tot in de omgeving van Diest.

Sinds zijn oprichting 30 jaar geleden, is imec erin geslaagd om Vlaanderen op de wereldkaart te zetten in het domein van nano-elektronica. Het bedrijf is uitgegroeid tot één van de belangrijkste nano-elektronicaonderzoekscentra in de wereld en heeft de belangrijkste wereldspelers uit de chipindustrie zoals Intel, Panasonic, Samsung, … naar Vlaanderen gehaald om samen onderzoek te doen naar nieuwe chiptechnologieën.

Microchips spelen een alsmaar belangrijker rol om de sociaal economische uitdagingen van onze moderne maatschappij aan te pakken. Ze zijn essentieel voor een efficiënte en duurzame gezondheidszorg, voor duurzame energieproductie en consumptie, voor duurzame mobiliteit, voor de ontwikkeling van slimme klimaatneutrale steden.

Over de jaren heen, heeft men dan ook zijn onderzoek verbreed om een technologisch antwoord te bieden op de grote maatschappelijke uitdagingen. In 2013 kwam imec’s onderzoek voor de gezondheidszorg in een stroomversnelling met belangrijke samenwerkingen met Janssen Pharmaceutica, Johns Hopkins University, TEL, Pacific BioSciences, Panasonic, JSR, Cardionet en anderen.

Met deze partners kan imec baanbrekend onderzoek doen dat kan leiden tot nieuwe instrumenten voor de patiënt en medisch onderzoek, waarbij imec's nano-elektronica kennis een essentieel element is.

Via opleidingen, kennisuitwisseling, samenwerking in onderzoek, chipontwerp, -ontwikkeling, en -productie van kleine volumes gespecialiseerde chips, introduceert imec zijn kennis en technologie bij Vlaamse bedrijven, en stimuleert zo innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten in Vlaanderen. De voorbije 30 jaar heeft imec samengewerkt met meer dan 500 Vlaamse bedrijven.

Naast samenwerking met Vlaamse bedrijven, trekt het ook buitenlandse bedrijven aan om te investeren in Vlaanderen. Zo heeft het Japanse JSR al jaren een vestiging in Leuven die ontstaan is uit een nauwe samenwerking in het domein van materialen voor de nano-elektronicasector.


(Guy Leysen)