• 26/02/2014

33% van professionals in Belgische gezondheidszorg zoekt ander werk

In farma- en medtech-sector is één professional op drie bezorgd om baan. Michael Page: "Sector bevindt zich in overgangsfase. Bovendien lijdt markt onder tekort aan technische profielen."

Trefwoorden: #apotheker, #banen, #farma, #geneesmiddel, #gezondheid, #job, #medisch, #michael page, #page, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: LRD )

ENGINEERINGNET.BE - Michael Page voerde een enquête bij zo’n 1.200 professionals uit de Belgische gezondheidszorg, en meer bepaald de geneesmiddelenindustrie en industrie van de medische technologieën.

De bevraging peilde met name bij tewerkgestelden in sales & marketing, kwaliteitsborging en regelgeving, R&D. De onrust bij deze werknemers blijkt groot: 33 % van de ondervraagden stelt actief op zoek te zijn naar ander werk. Dat is een verrassend hoog cijfer dat volgens het adviesbureau kan verklaard worden door de overgangsfase waarin de sector zich bevindt.

Zo geeft iets minder dan de helft aan dat zijn bedrijf in reorganisatie is (48%) of dat er voor de naaste toekomst een herstructurering is aangekondigd (24%). Fusies en overnames zijn een andere bron van ongerustheid (8%).

Het gevolg: 33 % van de respondenten voelt zich “een beetje onzeker” of “erg onzeker” over zijn of haar werk en kijkt actief uit naar een nieuwe job. 48 % is passief op zoek en houdt 'de markt in de gaten '.

Raphaël Simon, senior consultant Healthcare & Life Sciences bij Michael Page, herinnert eraan dat de jaren 2000 gekenmerkt werden door talrijke reorganisaties, sluitingen van vestigingen en grote groepen die hun farmaceutische activiteiten fuseerden.

Simon: "De beste kansen (op een nieuwe job, redactie) bevinden zich in de biofarmacie, in vernieuwende producten, celtherapie en nanotechnologie, want de grote conglomeraten lenen aanzienlijke bedragen om bedrijven over te nemen die deze vernieuwende technieken beheersen. De uitdaging bestaat er dus in hooggekwalificeerde technische profielen te vinden om op die evolutie een antwoord te bieden.”

Ook zijn apothekers die in technisch-reglementaire zaken gespecialiseerd zijn, bijzonder gegeerd. Het betreft hooggekwalificeerde profielen met een diploma in Health Economics. Ze worden naar verluidt ook erg goed betaald (tussen 120.000 en 130.000 euro per jaar).


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De meeste respondenten zijn actief in de medische hulpmiddelenindustrie (45 %), de farmaceutische industrie (31 %) of de biotechnologie (6 %), en bekleden functies op het gebied van sales en marketing, kwaliteitsborging en regelgevingszaken, en onderzoek en ontwikkeling. 63 % zijn mannen, 37 % zijn vrouwen, allen met een universitair diploma, 84 % onder hen zijn tussen de 30 en de 49 jaar oud.