• 10/03/2014

Belgische bedrijven vragen minder octrooien aan

Het Europees Octrooibureau ontving vorig jaar 266.000 aanvragen, een groei van 2,8% en een record. Opvallend is de sterke daling (-7,4%) bij het aantal octrooi aanvragen vanuit België.

Trefwoorden: #EPO, #Europees octrooi, #Europees patent, #octrooi, #patent

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE – Het Europees Octrooibureau ontving in 2013 een record aantal octrooi aanvragen. Bijna drie vierde van de aanvragen komt van buiten de Europese Unie maar aanvragen vanuit Europa blijven stabiel.

EPO President Benoît Battistelli: “Dit bewijst dat bedrijven van over de hele wereld Europa nog steeds zien als een hub voor innovatie. De sterke positie van Europese bedrijven in octrooi gevoelige technologieën bewijst de centrale rol die deze industriële sectoren spelen in het generen van Europese groei en werkgelegenheid.”

We zien wel opvallende regionale verschillen en verschuivingen. In Portugal zien we maar liefst een stijging van patentaanvragen met 34,5%, maar sterke groeiers zijn ook Tsjechië en Ierland. Van alle Europese landen blijkt België de sterkste daler met 7,4% minder aanvragen. Maar we zien ook een daling bij Duitsland, Groot Brittannië, Italië, Zwitserland en Spanje.

Maar we moeten deze cijfers wel enigszins nuanceren. In de ranking staat Duitsland nog steeds op de derde plaats, na de VS en Japan. België staat 17de. Ook wat betreft aantal aanvragen per miljoen inwoners lopen we niet hopeloos achterop met een mooie achtste plaatst. Zwitserland, Zweden, Finland, Denemarken en Nederland vragen de meeste octrooien aan per miljoen inwoners.

De sectoren die het meeste aanvragen indienen zijn medische en elektrische apparatuur en energie. Op de derde plaatste staat digitale communicatie, met toch wel een opvallende daling van 7%.

Samsung trekt de lijst maar er bevinden zich ook 5 Europese bedrijven in de top 10. (Siemens, Philips, BASF, Robert Bosch en Ericsson). 65,5% van de aanvragers zijn grote bedrijven, 29% KMO’s en 5,5% universiteiten.


(Saskia Van Hoyweghen) (foto en grafief: EPO)