• 14/03/2014

Lanxess Rubber wijzigt eenzijdig oudere cao

Naar aanleiding van staking in Zwijndrecht past Lanxess Rubber "een aantal niet meer te verantwoorden paragrafen uit oudere cao’s aan op concurrentiekracht te vrijwaren".

Trefwoorden: #butyl, #cao, #lanxess, #lanxess rubber, #lanxess zwijndrecht, #personeel, #vakbond, #walraven

Lees verder

HR

( Foto: Lanxess, rubberproductie )

ENGINEERINGNET.BE - Naar aanleiding van de staking in de butylrubberfabriek in Zwijndrecht die sinds 6 maart aan de gang is, heeft Lanxess Rubber éénzijdig beslist om "een aantal niet meer te verantwoorden paragrafen uit oudere cao’s en één specifiek bedrijfsgebruik te beëindigen." Dat laat het bedrijf weten in een officiële mededeling.

“Wij zien geen beweging in dit conflict op basis van de huidige akkoorden. Daarom hebben we beslist deze stap te zetten. Het is onze verantwoordelijkheid om de concurrentiekracht van deze fabriek te behouden en zo snel als mogelijk terug naar de onderhandelingstafel te komen."

"Wij hopen hiermee voldoende ruimte te creëren om met nieuwe inzichten en ideeën tot een nieuwe reguliere cao te komen. Dat geldt zowel voor de concurrentiekracht van onze fabriek als voor goede arbeidsvoorwaarden voor onze werknemers”, aldus Eddy Walraven, afgevaardigd bestuurder van Lanxess Rubber .

Uit de persmededeling: 'Een ontwerp-cao was door zowel de directie als vakbondsafgevaardigden ondertekend, maar werd nadien door een – volgens de vakbonden – ruime meerderheid van de arbeiders verworpen. De uitslag van deze – door de vakbonden georganiseerde – stemming en de bereidheid tot actie werden op 26 februari aan de directie medegedeeld. Daarop werd begonnen de productie op een veilige manier stil te leggen'.

“Lanxess betreurt dat het voorstel voor de reguliere cao 2013-2014 voor de arbeiders, dat een degelijk voorstel was, werd verworpen en de aanleiding werd voor de staking. Wij blijven overtuigd dat het voorstel voor de nieuwe cao – overigens ondertekend door alle betrokken partijen - één van de betere voorstellen was voor bij de best betaalde arbeiders in een meer dan degelijk betalende Antwerpse chemiesector”, aldus nog Eddy Walraven.

Het bedrijf wijst erop dat het de voorbije jaren fors geïnvesteerd heeft in Zwijndrecht – 250 miljoen euro sinds 2004. Ook op gebied van veiligheid werden naar verluidt belangrijke stappen gezet; onder meer met meer opleidingen en tevens de investeringen in brandweergebouw, -voertuigen en uitrustingen; en veiligheidsinfrastructuur.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Butylrubber wordt voornamelijk in autobanden gebruikt en sinds de crisis van 2009 hebben de markten voor voertuigen en banden gevoelige dalingen gekend. Lanxess heeft drie fabrieken voor de productie van butylrubber. De fabriek in het Canadese Sarnia heeft eveneens een jaarcapaciteit van 150.000 ton. En vorig jaar startte in Singapore de nieuwe butylrubberfabriek op met een jaarcapaciteit van 100.000 ton.