• 18/03/2014

Delftse start up Inashco versterkt positie op Amerikaanse markt

Hun gepatenteerde en toonaangevende technologie voor terugwinning van metalen uit as afkomstig van verbrandingsovens, wordt ingezet bij faciliteiten van grote Amerikaanse energieproducent.

Trefwoorden: #Inashco, #Incinerator Ash Company, #Technische Universiteit van Delft, #terugwinning van metalen, #verbrandingsovens

Lees verder

Nieuws

( Foto: Inashco )

ENGINEERINGNET.NL - Het in 2008 opgezette bedrijf Inashco, wat staat voor Incinerator Ash Company, komt voort uit de Technische Universiteit van Delft.

Het bedrijf richt zich op het terugwinnen van metalen uit de as van verbrandingsovens. Deze metalen – koper, zink, lood en aluminium – worden vervolgens verkocht.

Inashco is wereldwijd toonaangevend met deze technologie. Het bedrijf is namelijk in staat om heel fijne fracties – deeltjes die 0,5 millimeter groot zijn – nog uit de as terug te winnen. Ook is het mogelijk om verse as te verwerken in de installaties van Inashco.

Het bedrijf heeft momenteel 13 faciliteiten in Europa, met een gezamenlijke capaciteit van 2,5 miljoen ton voor de verwerking van as per jaar. In 2012 betrad Inashco de Amerikaanse markt. De eerste fabriek in de Verenigde Staten is sinds juni 2013 operationeel en is gelegen in Richmond (Virginia).

Met Wheelabrator Technologies is nu een nieuw bedrijf opgezet, Eco Recovery Solutions, dat de technologie van Inashco gaat gebruiken. Plan is om in de Verenigde Staten meer installaties te bouwen waarmee waardevolle metalen deeltjes uit as zijn terug te winnen.

Wheelabrator Technologies runt 17 afval-tot-energie installaties in de Verenigde Staten. Ook beheert het bedrijf vier energiecentrales die draaien op resthout, kolen en aardgas. In 2013 haalde het bedrijf uit afval al zo'n 142.000 ton metalen.

Met de technologie van Inashco hoopt Wheelabrator Technologies de hoeveelheid teruggewonnen metalen nog verder te vergroten.


(Lydia Heida)