Agoria klaagt onderfinanciering van technische hogeschoolrichtingen aan

"Situatie is scheefgegroeid, vooral professionele bachelors technologie, elektromechanica en ICT", stelt techfederatie. Dat blijkt uit onderzoek van Karel De Grote Hogeschool.

Trefwoorden: #agoria, #bachelor, #de pril, #elektromechanica, #ict, #karel de grote hogeschool, #onderwijs, #opleiding, #studie, #technologie

Lees verder

Opleiding

( Foto: Karel De Grote Hogeschool )

ENGINEERINGNET.BE - Technologiefederatie Agoria klaagt de scheefgegroeide situatie van de financiering van hogeschoolopleidingen aan.

Recente cijfers van de Karel De Grote Hogeschool tonen aan dat - onder meer- de technologische studierichtingen ondergefinancierd worden. Richtingen waarvoor de betoelaging bijvoorbeeld zeer laag uitvalt, zijn professionele bachelors technologie, elektromechanica en ICT.

Dat is niet logisch, vindt de federatie: precies deze richtingen beantwoorden aan de grote vraag op de arbeidsmarkt en zijn al jaren knelpuntberoepen.

"Het staat bovendien in contrast met de bedoelingen van de Vlaamse regering, onder meer via het STEM-actieplan, om deze richtingen te promoten om de knelpuntfuncties in onze industrie eindelijk aan te pakken", stelt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

"Er is momenteel geen enkele goede reden waarom het bepalen van het budget niet op basis van relevante criteria gebeurt. Nu krijgt een student technologie slechts een gewicht van 1,20 punten (zogenaamde 'onderwijsbelastingseenheden') toegewezen, tegenover een student in bijvoorbeeld gezondheidszorg 1,60 punten of een student maatschappelijk werk 1,40 punten.”

Een oproep tot méér middelen vanuit de overheid dus? Niet noodzakelijk, stelt Agoria, het is een kwestie van prioriteiten: "Via een verschuiving binnen de bestaande middelen kan ook al heel veel bereikt worden.Maar het is nefast als hogescholen voor studenten in richtingen met zeer goede kansen op tewerkstelling en met grote toegevoegde waarde voor de industrie minder betoelaagd worden dan andere.”

"Het is nu aan de volgende Vlaamse regering om snel werk te maken van een transparante en correcte financiering.”