Wereldprimeur: UMC Utrecht installeert MRI-geleide radiotherapiesysteem

Het door Philips en Elekta ontwikkelde systeem om tumoren tijdens bestraling in beeld te brengen wordt nu voor de eerste keer ter wereld getest door een ziekenhuis.

Trefwoorden: #magnetic resonance imaging, #MRI, #MRI-geleide radiotherapiesysteem, #Philips, #UMC Utrecht

Lees verder

Nieuws

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET.NL - Het Utrechtse ziekenhuis is deze week begonnen met de installatie van het MRI-geleide radiotherapiesysteem. MRI staat voor magnetic resonance imaging.

Het is een eerste generatie testsysteem om tijdens radiotherapie van een patiënt heel gedetailleerde beelden van tumoren en omliggend gezond weefsel te laten zien.

Dat betekent dat artsen de radiotherapie tijdens de toediening gelijk kunnen aanpassen. Dit leidt tot een preciezere behandeling en wellicht dus ook tot minder bijwerkingen, naast de mogelijkheid om de therapeutische dosis te verhogen.

Het MR Linac Research Consortium, dat onder supervisie staat van Elekta en door Philips wordt ondersteund, houdt zich bezig met de ontwikkeling van dit systeem. Het UMC Utrecht werkt al tien jaar samen met beide partijen voor dit project.

Het systeem combineert een Philips 1.5 Tesla MRI-systeem met een Elekta-bestralingsysteem. Onlangs werd de eerste component, de ring-gantry waarop de linac-onderdelen zijn aangebracht, met een kraan door het plafond van een van de radiologische behandelruimten van het UMC Utrecht omlaag getakeld.

In de komende maanden zal integratie van nog meer componenten plaatsvinden en wordt het systeem onderworpen aan een programma van non-klinische tests, zoals een prestatiebeoordeling van MRI-sequenties, tests van verschillende adaptieve toedieningsmethoden, het vastleggen van kwaliteitswaarborgtechnieken en het definiëren van de workflow.

De verwachting is dat begin 2015 de eerste patiënten kunnen worden behandeld.


Andere deelnemende partijen aan dit project zijn: University of Texas MD Anderson Cancer Center (Houston, VS), het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoek (Amsterdam), het Sunnybrook Health Sciences Centre (Toronto, Canada) en het Froedtert & Medical College of Wisconsin Cancer Center (Milwaukee, VS).