Solo slim Europese landen kan kostprijs duurzame energie met 89% opdrijven

Professsor Leonardo Meeus van Vlerick: "Kosten transmissienet kunnen met tot 89% stijgen indien elk land in Europa zijn eigen energiestrategie ontwikkelt." Dat blijkt uit een studie.

Trefwoorden: #dream, #energie, #eu, #europa, #Meeus, #transmissie, #vlerick

Lees verder

Techniek

( Foto: Vlerick, Leonardo Meeus )

ENGINEERINGNET.BE - Vlerick-professor Leonardo Meeus, sinds het begin van dit jaar een lid van de adviesraad van het Europese DREAM-project rond hernieuwbare energie en smart grids, stuurt een waarschuwing de wereld in.

Hij ontwikkelde een 'competitive equilibrium model', waarbij hij naging of en in welke mate het huidige transmissienetwerk geschikt is voor de transmissie van hernieuwbare energie op het Europese continent.

Zijn conclusie is duidelijk: de EU-landen moeten meer samenwerken en hun investeringen in de nationale transmissienetwerken op elkaar afstemmen om de energiekostprijs te drukken. "Er is een Europabreed investeringsbeleid nodig."

Indien elk land op zijn eigen houtje een investeringsstrategie ontwikkelt, zal dat een negatieve impact hebben op de kostprijs van duurzame energie als geheel. "In sommige scenario's zal die zelfs met 89% stijgen."

Uit de simulatie bleek tevens dat de Europese landen best onder elkaar energie verhandelen. Ook dat zou de kostprijs drukken.

Meeus: ‘’Hoewel er al een Europees akkoord is om de ontwikkelingskosten van hernieuwbare energie te delen, is dat nog niet het geval met de infrastructuur om de energie te transporteren naar waar hij het meest nodig is."

"Zonder méér Europese samenwerking om ook samen in de noodzakelijke transmissie-infrastructuur te investeren, verspillen we energie. Je zou kunnen zeggen dat er dan energie verloren gaat in de transmissie."

Meeus adviseerde de Europese Commissie eerder al over de implementatie van het zogenaamde 'Energy Infrastructure Package 2020'.


ACHTERGROND
Leonardo Meeus is Associate Professor in Energiemarkt aan Vlerick Business School. Voor hij aan de slag ging bij Vlerick, werkte hij in Ierland voor een projectontwikkelaar die energie infrastructuren aanlegt. Hij was daarnaast ook Research Fellow aan de Florence School of Regulation aan het European University Institute.
Meeus behaalde een doctoraat in de Ingenieurswetenschappen Elektrotechniek, en het diploma Handelsingenieur aan KU Leuven. Binnen Vlerick, stuurt hij het Future Power Grid Managers Programme aan. Hij is daarnaast ook deeltijds actief als professor bij Florence School of Regulation en als gastprofessor aan KU Leuven (bron: Vlerick).

DREAM is een samenwerkingsproject rond “Distributed Renewable resources Exploitation in electric grids through Advanced heterarchical Management”. Het project krijgt financiële steun van de EU en werd gelanceerd in september 2013 voor een periode van 3 jaar.