Nederlands ’Team Smart Industry’ onder vleugels van FME-voorzitter Dezentjé

Nederlands minister Henk Kamp van Economische Zaken vraagt FME-voorzitter Dezentjé veelbelovend team te leiden: "We moeten kansen Smart Industry verzilveren".

Trefwoorden: #dzentjé, #economie, #fme, #hamming, #hamming, #henk kemp, #kamp, #smart, #team mart industry

Lees verder

Techniek

( Foto: FME, Ineke Dezentjé Hamming )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens de afgelopen Hannover Messe gaven TNO, de Kamer van Koophandel, VNO-NCW, het ministerie van EZ en FME hun rapport ‘Smart Industry, Dutch Industry fit for the future’ vrij.

In dit rapport stellen de initiatiefnemers dat Smart Industry kansen biedt voor Nederland, onder meer door de unieke combinatie van hightech industrie, ICT, logistiek, dienstverlening en de creatieve sector.

In Nederlands is alvast afgesproken dat industrie, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk de handschoen zullen oppakken, zodat die kansen ook kunnen worden verzilverd. Dat gaat gebeuren door het Team Smart Industry, onder leiding van FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Het team komt naar verluidt dit jaar nog met een concrete agenda, met nieuwe businessmodellen, R&D en scholing. Ook buigt het team zich over de randvoorwaarden die nodig zijn om de transitie naar een Smart Industry mogelijk te maken en te versnellen.

Het was minister Henk Kamp van Economische Zaken die de FME-voorzitter heeft gevraagd om het team te gaan leiden.

Dezentjé: "Met deze opdracht toont de minister hoeveel belang hij hecht aan deze ontwikkeling, aan het kansrijke Smart Industry. Dit is niet alleen belangrijk voor de hele Nederlandse industrie, maar ook goed voor de verdienkracht van ons land."


ACHTERGROND
Met de huidige samenstelling van het team Smart Industry zijn zowel de diverse industriële sectoren, als overheid en kennisinstellingen vertegenwoordigd:
Ineke Dezentjé Hamming (voorzitter FME - voorzitter team)
Wim Boomkamp (voorzitter college van bestuur Saxion)
Gerben Edelijn (CEO Thales)
Daan van Eijk (prof. Industrial Design Engineering TU Delft)
Jan Fransoo (prof. Operations Management and Logistics TU/Eindhoven)
Jacques Gofers (algemeen directeur Promolding)
Marc Hendrikse (CEO NTS - voorzitter Brainport Industries)
Bart Hogendoorn (voorzitter Nederland ICT)
Rob Karsmakers (site manager Philips Drachten)
Guido Landheer (directeur topsectoren en industriebeleid EZ)
Cees Oudshoorn (VNO-NCW)
Arnold Stokking (directeur industriële innovatie TNO)
John Verbakel (vice president R&D Operational Excellence Unilever)
Marco de Vos (managing director ASTRON)

COMMENTAAR
'Smart Industry' past in de wereldwijde tendens om productiemachines en 'dingen' (zoals bijvoorbeeld wasmachines) met elkaar te verbinden, het zogenaamde Internet of Things. Ook de fabricage- en productietechnieken ontsnappen niet aan deze evolutie.

In dit geval spreekt men van Digital Factories, met installaties (zoals robots) die bijvoorbeeld stukken software bij elkaar gaan ophalen op een bepaalde taak uit te voeren, zonder dat er nog een menselijke tussenkomst nodig is. Ging tot vandaag industrial automation in de diepte (één proces bij één fabrikant zo automatisch mogelijk maken), in de toekomst zal ze zich in de horizontale zin uitbreiden (bijvoorbeeld: dat stuk software is ooit al ergens geschreven, kunnen we dat niet 'sharen'?)

Ook in andere Europese landen wordt hard nagedacht over de 'Digital Factory'. Zo zijn er in Duitsland Industrie 4.0, in Vlaanderen programma's zoals 'Made Different' en 'Factory of the Future' en ook in Frankrijk zijn er initiatieven.