Lagere aardgasfactuur levert consument slechts 0,18 euro per maand op

FEBEG reageert op het nieuws dat gisteren – onder meer op deze website – verspreid is over de door CREG aangekondigde verlaging van de aardgastarieven voor de Belgische consument.

Trefwoorden: #Aardgas, #economie, #energie, #fluxys, #wkk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fluxys, dispatching )

ENGINEERINGNET.BE – 'Er werd een vermindering van de transporttarieven met 7% of 31,5 miljoen euro' in het vooruitzicht gesteld, merkt de gasfederatie op. 'Die cijfers (van CREG, redactie) kunnen bij het publiek te hoge verwachtingen creëren'.

'In tegenstelling tot de schatting van enkele euro per maand zoals verschenen in enkele publicaties - levert dat slechts een besparing op van ongeveer 2 euro per jaar voor de gemiddelde huishoudelijke klant of ongeveer 0,18 euro per maand'.

Over de besparing voor de industriële klant - die wegens de hoge afgenomen volumes het meest gebaat is bij de verlaging – zijn dan weer geen cijfers bekendgemaakt.

De federatie wijst er anderzijds op dat de distributietarieven voor gas voor het jaar 2015 nog steeds niet gekend zijn. Deze tarieven wegen veel zwaarder en bedragen ongeveer 24% van de totale factuur voor de huishoudelijke klant.

FEBEG vraagt dan ook een snelle publicatie van deze distributietarieven voor zowel gas als elektriciteit zodat de klanten in alle transparantie over de totaliteit van deze kosten kunnen geïnformeerd worden.

De Federatie van de Belgische elektriciteits- en gasbedrijven vertegenwoordigt de producenten van elektriciteit, de handelaars en leveranciers van elektriciteit en gas evenals de laboratoria van deze sectoren.

De associatie heeft 26 leden, die rechtstreeks ongeveer 8.200 personen te werk stellen en een omzet van om en bij de 23 miljard euro vertegenwoordigen.


ACHTERGROND
In tegenstelling tot bij elektriciteit worden bij aardgas de transportkosten geïntegreerd in de prijs van het geleverde gas. Het transport van aardgas verloopt via de pijpleidingen - of de autosnelwegen van het gas binnen België - naar de elektriciteitscentrales, de industrie en de distributienetbedrijven (DNB). De distributienetbedrijven zorgen voor de verdere verdeling van het gas naar de particulieren en de kleinere ondernemingen.