Omvorming brownfield tot woonproject ‘Scheldehof’

Na een complex, maar geslaagd voortraject, is bouwbedrijf Durabrik begonnen aan de opwaardering van een Destelbergse brownfield site naar het woonproject ‘Scheldehof’.

Trefwoorden: #afbraak, #bijzonder plan van aanleg, #BPA, #brownfield, #destelbergen, #Durabrik, #textielnijverheid, #woongebied

Lees verder

Nieuws

( Foto: Durabrik )

ENGINEERINGNET.BE - Durabrik kocht de site, waar sinds 1900 textielnijverheid aanwezig was, in september 2012 van TAE-Destelbergen. Deze laatste onderhandelde met de gemeente Destelbergen over de omvorming van ambachtelijke zone naar woongebied.

In 2006 werd het bijzonder plan van aanleg (BPA) goedgekeurd onder andere omdat de industriële site ondertussen grotendeels in woongebied lag.

Na de aankoop van de site moest Durabrik nog zorgen voor de herlokalisering van de aanwezige KMO’s (de laatste huurders zijn medio 2014 vertrokken) en een tennisclub (vertrekt eind maart). Twee jaar lang waren sluikstorten, gekraakte panden, vandalisme, .. meermaals aan de orde.

Uiteindelijk zijn de sloopwerken, na het bekomen van de nodige sloopvergunning en een sloopsubsidie eind 2014 effectief gestart. Na afronding hiervan medio mei 2015, vangen de saneringswerken aan die nodig zijn gezien de historiek van de site.

Er is een historische verontreiniging vastgesteld (deels met minerale olie, deels met gechloreerde solventen), zowel in de grond als het grondwater. Tussen de Vlaamse regering, Durabrik en de regisseurs (OVAM, de gemeente Destelbergen en departement Ruimte Vlaanderen) is op 31 januari een brownfieldconvenant afgesloten voor deze site.

In het BPA liggen de grote krijtlijnen vast van de duurzame herontwikkeling van deze site. In drie fases worden 207 woonentiteiten gebouwd, waarvan 6 open bebouwingen, 38 gekoppelde woningen, 25 woningen in groepsbouw en 138 appartementen verdeeld over 6 urban villa’s aan de Schelde en 2 meergezinswoningen.

Binnen dit aantal zijn tevens 20 sociale woonentiteiten voorzien, waarvan één meergezinswoning van 14 entiteiten en 6 geschakelde woningen. Hiervoor wordt samengewerkt met de Volkshaard uit Gent.

Als architect van dit bouwproject schakelde het bouwbedrijf Geert Berkein in. Deze zag in de herontwikkeling van de site een unieke kans om er een modern architecturaal pareltje van te maken.