Henkel claimt verlenging levensduur pijpleidingen met 20 jaar

Henkel ontwikkelde een techniek om pijpleidingen die tekenen van corrosie of slijtage vertonen, inline te herstellen. Mits de herstelling uitgevoerd wordtdoor daarvoor opgeleide technici.

Trefwoorden: #buisreparatie, #composietmateriaal, #Henkel, #lijm, #Lloyd/DNV, #pijpleiding, #staal, #technici, #verlijmen

Lees verder

pumps_art

( Foto: Henkel )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET - Henkel introduceert wat het zelf een 'nieuwe aanpak voor de reparatie van stalen buizen en pijpleidingen' noemt.

De methode in kwestie is volledig door Germanischer Lloyd / DNV volgens de wereldwijde ISO/TS 24817 norm gecertificeerd, en kan pijpleidingen herstellen die tekenen van corrosie of slijtage vertonen zonder dat de installatie stil moet worden gelegd.

«Dat verlengt de levensduur van olie-, gas- en petrochemische pijpleidingen met maar liefst twintig jaar», claimt de fabrikant.

Feit is dat stalen pijpleidingen bijzonder kapitaalintensief zijn. Aangezien de stalen mantel - zowel in- als uitwendig - voortdurend blootgesteld is aan een combinatie van corrosieve effecten van klimaatfactoren, mechanische spanning en chemische invloeden, kan hij barsten of lekken gaan vertonen, of kunnen er gaten of breuken ontstaan.

De gebruikelijke methode bestaat erin de aangetaste onderdelen volledig te vervangen.

Omdat dit betekent dat de productie tijdelijk moet worden stilgelegd, kiezen reparatie- en onderhoudsbedrijven steeds vaker voor oplossingen waarbij de productie gewoon kan doorgaan.

Gecertificeerd
Op dat vlak is Henkel naar eigen zeggen momenteel de enige aanbieder van een reparatiesysteem dat én volgens de norm ontwikkeld is en dat gekeurd werd door een onafhankelijke keuringsinstantie, én waarbij de leidingen ter plekke gerepareerd kunnen worden zonder productiestistand.

De techniek is namelijk gecertificeerd volgens ISO/TS 24817 voor reparaties van Type A (non-through wall) en Type B (through wall) defecten, die alle reparatieklassen tussen 1 en 3 omvatten.

De kern: composietmateriaal
Naast rechte pijpleidingen, kunnen bovendien ook flenzen, bocht-, T- of verloopstukken met het systeem hersteld worden.

De kern van de nieuwe methode is een composietmateriaal, gemaakt van vezels met versterkte hars.

Dit is vergelijkbaar met een ander materiaaltype dat de fabrikant al met succes heeft uitgeleverd aan onder meer producenten van rotorbladen voor windmolenparken of voor extra lichte componenten in de automobielindustrie.

Het reparatieproces in stappen
De eerste stap in het reparatieproces is het reinigen en zandstralen van de aangetaste oppervlaktes.

Aangezien gezandstraalde oppervlaktes zeer gevoelig zijn voor vliegroest, moeten deze meteen na het stralen beschermd worden met een corrosieremmer. Beschadigingen aan het oppervlak worden weggewerkt met een tweecomponent-epoxy gevuld met metaal.

Vervolgens wordt de buis omwikkeld met de extra sterke glascarbonvezeltape, die geïmpregneerd is met een temperatuurbestendige tweecomponent-epoxyhars.

Deze hars is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van stalen substraten en heeft een uiterst hoge hechtkracht. Het gerepareerde deel wordt daarna afgedicht met een bovenlaag van verspuitbaar keramiek.

Het product beschermt het gerepareerde deel tegen inwerking van UV-licht, vocht en chemische aantasting. Al deze stappen in het reparatieproces vormen samen een composiet dat de beschadigde delen van de pijpleidingen versterkt en beschermt tegen nieuwe corrosie.

De leverancier adviseert wel dat de techniek enkel zou toegepast worden door technici die daarvoor een opleiding genoten hebben. Dit is overigens een eis van Germanischer Lloyd/DNV die opgenomen is in de ISO-certificering.

«Onze technologie en expertise wekken reeds een zeer grote belangstelling», aldus Bernd Hammer, ontwikkelingsmanager MRO voor de Europese markt.

«Dit geldt niet alleen voor eindklanten zoals olie- en gasbedrijven, raffinaderijen, industriële en windmolenparken, maar ook voor grote MRO-toeleveranciers die werkzaam zijn in de industrie en voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in metaalbescherming en reparatie-oplossingen».