UZ Leuven neemt vernieuwend röntgentoestel in gebruik

Het UZ Leuven heeft op campus Pellenberg een nieuw röntgentoestel voor het skelet in gebruik genomen. Het toestel kan 3D-analyses uitvoeren en gebruikt beduidend lagere stralingsdosissen.

Trefwoorden: #3D analyse, #EOS Imaging, #full body scan, #onderste ledematen, #rug, #röntgenstralen, #röntgentoestel, #skelet, #UZ Leuven

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Het EOS-toestel is in staat om 3D-analyses uit te voeren, waardoor afwijkingen aan de wervelkolom en de onderste ledematen accuraat in beeld kunnen worden gebracht.

Bovendien ligt de stralingsdosis beduidend lager dan bij de klassieke röntgenopnamen. Dat is een belangrijk voordeel, zeker bij kinderen met een aangeboren afwijking die met regelmatige beeldvorming moeten worden opgevolgd.

Het nieuwe röntgentoestel maakt het mogelijk om afstanden en hoeken tussen anatomische structuren in 3D te meten, op een accuratere manier dan met de 2D-informatie van klassieke röntgenopnamen.

Het toestel kan worden ingezet bij afwijkingen van de wervelkolom en van de onderste ledematen, zowel bij kinderen als volwassenen. De patiënt staat of zit in een cabine waarin gelijktijdig twee loodrecht op elkaar staande röntgenopnamen worden gemaakt.

De verwerking van deze opnamen maakt het mogelijk om afstanden en hoeken tussen anatomische structuren in 3D te meten, op een accuratere manier dan met de 2D-informatie van klassieke röntgenopnamen.

Vernieuwend is ook het type detector dat voor de beeldvorming wordt gebruikt. Dankzij tal van technische innovaties ligt de stralingsdosis beduidend lager.

Dat maakt de toepassing interessant als er regelmatig radiologische controles nodig zijn voor diagnose en therapieplanning. Dat is bijvoorbeeld het geval bij aangeboren afwijkingen, waarbij de kinderen tijdens de groei nauwgezet worden opgevolgd.

UZ Leuven beschikt op dit ogenblik over één toestel op campus Pellenberg. In de loop van 2015 wordt een tweede toestel in gebruik genomen op campus Gasthuisberg.


(bron: KU Leuven) (foto's: EOS Imaging)