Belnet gaat zijn onderzoeksnetwerk upgraden

Belnet vernieuwt dit najaar zijn IP-netwerk. Universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstellingen en overheden krijgen dan snellere verbindingen en efficiëntere netwerkdiensten.

Trefwoorden: #Belnet, #hogeschool, #IP-netwerk, #netwerk, #Network Function Virtualization, #onderzoeksinstelling, #overheid, #Points Of Presence, #PoP, #Software Defined Networking, #universiteit

Lees verder

Techniek

( Foto: Belnet )

ENGINEERINGNET.BE - Bovendien zal het vernieuwde netwerk kunnen inspelen op recente technologieën zoals Software Defined Networking (SDN) en Network Function Virtualization (NFV).

Na de vernieuwing van de optische apparatuur vorig jaar gaat Belnet dit najaar over tot de vervanging van de routers in zijn ‘Points of Presence’, de zogenaamde knooppunten van het Belgische onderzoeksnetwerk.

De nieuwe routers zijn een pak krachtiger en ondersteunen een quasi ongelimiteerd aantal 10G-interfaces.

Jan Torreele, directeur van Belnet: “Maar dat is niet alles: onze klanten zullen in de toekomst ook 100G internettoegang en 100G (inter)nationale onderzoeksbandbreedte kunnen afnemen, een primeur in België”.

Belnet investeert ruim 2.250.000 euro in de nieuwe hardware. Het project werd via een Europese aanbesteding gegund aan SecureLink, dat de rol van integrator opneemt.

De apparatuur zelf wordt geleverd door Juniper Networks.

De nieuwe IP-apparatuur zal tevens een pak energiezuiniger zijn. Geschat wordt dat het stroomverbruik van de routers in een gemiddelde Point of Presence met meer dan 50% zal dalen.

In de loop van het derde en vierde kwartaal van 2015 worden de aangesloten organisaties overgezet naar de nieuwe IP-infrastructuur.

De migratie zal naar schatting een vijftal weken in beslag nemen.