Ingenieurs-studenten tegenover schaarste aan ingenieurs?

Vanwege de schaarste aan ingenieurs halen bedrijven het onderste uit de kast om pas afgestudeerden te 'verleiden' om voor hen te kiezen.

Trefwoorden: #afstuderen, #groep T, #hogeschool, #ingenieur, #student

Lees verder

HR

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Vraag is waarvoor deze jongeren nu het meest vatbaar zijn, wat hun keuze voor de eerste werkgever bepaalt en wat ze van hun toekomst verwachten.

Met andere woorden: wat verwachten pas afgestuurde ingenieurs van u als toekomstige werkgever? Om een antwoord op deze vragen te krijgen, organiseerde Engineeringnet een ronde tafel met zes studenten van Groep T.

In tijden van economische recessie en globalisering blijken jongeren heel doordacht te werk te gaan bij de keuze van hun studierichting. Werkzekerheid en de grote waaier aan mogelijke jobs blijken voor de ronde tafel participanten dé doorslaggevende redenen te zijn om de opleiding Industrieel Ingenieur te volgen.

Dat ze daarvoor speciaal naar Groep T trokken, is nog maar eens een bewijs dat ze echt wel gericht met hun toekomstige carrière bezig zijn. De combinatie in het lessenpakket van techniek met management en communicatie vinden ze immers uitermate belangrijk om een leidinggevende functie uit te voeren of op termijn een eigen zaak te beginnen.

Daarnaast is het post-graduaat 'Innoverend Ondernemen' voor bepaalde studenten een groot pluspunt. Want daar kunnen ze met de praktijk kennismaken via het Formula Electric Belgium Team, CQS Group Racing Team of het Punch Powertrain Solar Team (bouwen van ecologische wagens).

Een andere optie binnen dit post-graduaat is het opstellen van een eigen businessplan, wat een grote aantrekkingskracht heeft op jongeren die met plannen voor een eigen zaak rondlopen. En blijkbaar zijn er dat toch wel wat. Alleen blijkt ook hier weer de voorzichtigheid te overheersen. Hoe dan ook, de participanten van de ronde tafel waren het er unaniem over eens: eerst ervaring opdoen en geld sparen om dan misschien de stap naar het zelfstandige ondernemerschap te zetten. Vooral de toenemende complexiteit aan reglementeringen schrikt ze af, alsook de financiële onzekerheid en kopzorgen die een eigen onderneming met zich meebrengen.

Student Nils Broes: «Je moet eerst een heel goed plan hebben vooraleer je dit pad inslaat. En dat kan enkel indien je de praktijk goed kent. Dus laat ons eerst maar enkele jaren in een firma meedraaien om te zien hoe het er allemaal aan toe gaat en welke gaten er in de markt zijn».

«Om te oefenen»
Studenten industrieel inge-nieur zijn er zich terdege van bewust dat ze zich in een luxepositie bevinden. Ze maken zich dan ook niet veel zorgen over het vinden van een job. «Soms is het een omgekeerde wereld: we krijgen de indruk dat bedrijven die aan een jobbeurs deelnemen, vaak zichzelf proberen te verkopen zodat de studenten zouden overwegen bij hen te komen werken,» vertelt Charlotte De Schepper.

En daar maken de studenten toch wel wat gebruik van. Want al hoeven ze niet wakker te liggen over werk vinden, toch zijn ze bezig met hun carrière en maken ze gretig gebruik van alle opportuniteiten die zich aanbieden.

Nick Verlooy: «We durven wel eens te gaan solliciteren bij ondernemingen die een reputatie van zware selectieprocedures hebben. Niet omdat we bij daar willen werken, maar om te 'oefenen' in solliciteren».

Lies Lammens: «De jaarlijkse jobbeurs die KU Leuven Campus Groep T organiseert, vinden we heel interessant om te zien wat zoal de mogelijkheden zijn».

Gemiddeld startersloon is «onvoldoende»
Omdat de studenten beseffen dat hun diploma erg is gegeerd, nemen ze geen genoegen met een gemiddeld startersloon. Toch blijkt de vergoeding maar een bijkomstige rol te spelen.

Jarno Van Hemelen: «Veel bedrijven pakken uit met de extralegale voordelen: bedrijfswagen, laptops, tablets, gsm's, pensioensparen, eco- en maaltijdcheques,.... Maar dat is bij iedereen zowat gelijk, dus nog weinig relevant om ons te overhalen om de gelederen te vervoegen. Soms is het er echt over. De bedrijven zijn dermate bezig met zichzelf te verkopen, dat we ervan gaan lopen. Hetzelfde geldt met de gadgets en cadeautjes die ze op jobbeurzen uitdelen. Natuurlijk zijn er wel studenten die voor zo'n dingen vatbaar zijn».

Jochem Jeunen: «Zelf heb ik liever een andere aanpak, zoals AB Inbev. Enkele weken geleden nodigde die ons uit voor een bedrijfsbezoek. En alhoewel ik totaal geen intentie had om in deze onderneming aan de slag te gaan, stond ik er op het einde van de dag wel voor open. Omdat die mensen met zo'n enthousiasme over hun werk en de firma spraken...»
Nils Broes: «Een aangename bedrijfscultuur is veel belangrijker dan extralegale voordelen. Maar precies daarover krijg je te weinig informatie op jobbeurzen».

Nick Verlooy: «Eén firma heeft het goed aangepakt op dat vlak: ze nodigde de hele klas uit om te participeren aan haar maandelijkse 'after work' party. Dat was voor ons een erg aangename manier om de firma te leren kennen. En het feit dat ze dat maandelijks deden, vond ik aanlokkelijk. Want ik wil graag in een bedrijf werken waar het niet alleen over de 'job' gaat en waar mijn collega's een deel van mijn leven worden».

Drie keuzecriteria
De belangrijkste criteria van de participerende studenten om voor een werkgever te kiezen, zijn echter de kans om leiding te geven, internationale ervaring op te doen, doorgroeimogelijkheden en perspectieven op veel jobvariatie.

Bedrijven die op al deze voorwaarden kunnen inspelen, mogen er relatief zeker van zijn dat ze een nieuwe medewerker in huis krijgen die er voor vele jaren blijft. Want 'jobhopping' is niet meteen het ideaal dat ze voor ogen hebben: zekerheid speelt ook hier weer een prioritaire rol. Maar laat ons eens dieper op deze doorslaggevende criteria ingaan.

Volgens de studenten is de opleiding van Groep T hoogstaand genoeg dat ze als nieuweling een leidinggevende positie aankunnen.

Jochem Jeunen: «Verschillende afgestudeerde vrienden hebben zo'n functie en de praktijk wijst uit dat ze er weinig problemen mee hebben. Sommige werden zelfs zonder extra interne training voor de haaien gegooid».

Jaro Van Hemelen: «Het feit dat we hier ook management- en communicatietechnieken leren, speelt daar een cruciale rol in. Want het heeft geen zin om veel over techniek te weten als je niet met mensen kunt omgaan of de informatie op een juiste manier naar je medewerkers kunt communiceren».

Nils Broes: «Het postgraduaat Innoverend Ondernemen is heel erg interessant om zo'n leidinggevende functie aan te kunnen. Want je stapt dan in projecten die eigenlijk KMO's zijn en waar alle aspecten van projectmanagement aan bod komen: van het zoeken van en communiceren met sponsors, over de technische kennis in de praktijk implementeren, tot leiding geven.

Het grote voordeel is dat je met bedrijven samenwerkt en op die manier geleidelijk in het echte leven op de werkvloer wordt geïntroduceerd. We zien dan ook dat ondernemingen bij hun aanwerving de voorkeur geven aan afgestudeerden waarmee ze al hebben samengewerkt of die dergelijke ervaring hebben opgedaan».

Lies Lammens: «Ook actief zijn in het praesidium blijkt een extra troef te zijn, want ook daar leer je zaken die niet in het lessenpakket zijn opgenomen».

Charlotte De Schepper: «En natuurlijk is het kiezen voor een 'praktische' thesis, waar je gedurende enkele maanden elke weekdag of een paar dagen per week in een firma werkt, eveneens goed om je klaar te stomen».

Jochem Jeunen: «Zo'n praktische stage leert je ook aan het ritme van werken gewoon worden, wat natuurlijk wel wat anders is dan het studentenleven. Je ondervindt tevens of je wel geschikt bent om als ingenieur te functioneren. Want het is niet omdat je goede punten haalt, dat je ook in het echte bedrijfsleven goed zal scoren».

Pluspunt: interne opleiding
Toch hoeft die leidinggevende positie niet meteen. Ook de mogelijkheid van interne opleiding speelt een belangrijke rol. Alle participanten van de ronde tafel bleken een grote interesse in 'trainee programs' te tonen.

Lies Lammens: «Een opleiding van enkele maanden in één departement, daar dan een half jaar werken, opnieuw een opleiding voor een ander departement: het is ideaal om na te gaan welke job je nu het best ligt. Want als pas afgestudeerde weet je dat vaak nog niet.

Het is pas door effectief het werk te doen dat je zal beseffen welke weg je wil inslaan. Bedrijven die dergelijke trainee programs aanbieden, hebben bij veel studenten industrieel ingenieur toch een serieus streepje voor». Jochem Jeunen: «Ingenieurs zijn meestal creatieve mensen. Het ergste wat je ze kan aandoen, is ze geen perspectief op variatie en uitdagingen geven». Nick Verlooy:

«Vandaar dat studie- en consultancybureaus voor ons het meest aantrekkelijk zijn. Want dan kom je constant in andere sectoren en projecten terecht. Die variatie kan een gewoon bedrijf zelden bieden. Maar natuurlijk zijn er ook studenten die wel graag altijd in hetzelfde vakdomein bij dezelfde werkgever blijven. Toch zijn die eerder een uitzondering op de regel».

Jochem Jeunen: «Variatie kan ook betekenen: de mogelijkheid om naar het buitenland te trekken. Dezelfde job in hetzelfde bedrijf wordt immers helemaal anders ingevuld in pakweg China dan in België. Het leren kennen van andere culturen is verrijkend. En dat is iets wat we beseffen en willen ervaren».

Jarno Van Hemelen: «Vandaar ook dat onze voorkeur van werkgever veelal naar multinationals uitgaat. Want zij kunnen zowel die trainee programs als jobs in het buitenland aanbieden».

Meer instroom nodig
Wanneer we de participanten vragen wat bedrijven kunnen doen om studenten te overhalen bij hen te komen werken, antwoorden ze 'indirect werken'.

Door stages aan te bieden, thesissen te begeleiden, sponsor te zijn en actief deel te nemen aan evenementen, ook deze die niet aan werving zijn gelinkt.

Jarno Van Hemelen: «Zo organiseert het Solar Team, i.s.m. KU Leuven Campus Groep T, jaarlijks een wedstrijd voor Vlaamse scholen om een gadget op zonne-energie uit te denken. Het is belangrijk dat het bedrijfsleven zich achter dergelijke initiatieven zet, want ze zullen de schaarste aan ingenieurs niet oplossen door gadgets, veel extra-legale voordelen of trainee programs.

Wat nodig is, is kinderen voor techniek warm maken. In dit opzicht zou het bijvoorbeeld interessant zijn dat fabrieken hun deuren voor schoolreizen openstellen».

Nils Broes: «Wij pleiten ook voor meer leraars in het middelbaar onderwijs die er al een carrière in de industrie hebben opzetten. Want uit ervaring weet ik dat de verhaaltjes die zij erbij vertellen, de lessen interessant maken en kinderen ertoe aanzetten om over een technische carrière na te denken.

En daarmee komen we tot een oplossing voor een structureel probleem: er is een hogere instroom van studenten in technische opleidingen noodzakelijk».


Zij namen deel...
Nils Broes (24)
Opleiding: 4de jaar Industrieel Ingenieur Elektromechanica
+ Postgraduaat Innoverend Ondernemen (CQS Grou Racing Team)
Gekozen voor industrieel ingenieur omwille van: «Na mijn bachelor fysica wou ik nog iets extra studeren om mijn perspectieven op de arbeidsmarkt te verbreden. Techniek heeft me altijd aangesproken en het feit dat ik bij Groep T ook bij het CQS Group Racing Team kon intreden, heeft me over de streep gehaald».

Nick Verlooy (22)
Opleiding: 4de jaar Industrieel Ingenieur Intelligent Mechanics
+ Postgraduaat Innoverend Ondernemen (Teamleider Formula Electric Belgium Team)
Gekozen voor industrieel ingenieur omwille van: «Ik ben van kindsaf gepassioneerd door wetenschap en techniek. Het leek me dan ook een logische keuze om voor deze richting te kiezen. En het feit dat ik in het Formula Electric Belgium Team kon stappen, was een extra stimulans».”

Jarno Van Hemelen (22)
Opleiding: 4de jaar Industrieel Ingenieur Electronica-ICT
+ post graduaat Innoverend Ondernemen (Solar Team)
Gekozen voor industrieel ingenieur omwille van: «Ik wou altijd al iets technisch doen en twijfelde tussen burgerlijk en industrieel ingenieur. Uiteindelijk heb ik voor industrieel gekozen omwille van het praktische aspect en de projecten waaraan je kan participeren. Het feit dat de opleiding in Groep T ook management en communicatie omvat, vond ik erg interessant omdat je dan niet alleen technisch geschoold bent».

Charlotte De Schepper (21)
Opleiding: 4de jaar Industrieel Ingenieur Biochemie
Gekozen voor industrieel ingenieur omwille van: «Ik had nog niet echt een idee van wat ik wou worden, maar wilde wel iets studeren met wiskunde en logisch denken. Vandaar dat ik voor industrieel ingenieur heb gekozen. Het grote voordeel is dat deze studie op zo'n manier wordt opgebouwd dat je doorheen de jaren een kijk krijgt op welk domein je het beste ligt».

Lies Lammens (22)
Opleiding: 4de jaar Industrieel Ingenieur Chemie
Gekozen voor industrieel ingenieur omwille van: «Ik kom uit een ondernemersfamilie en techniek werd me met de paplepel ingegeven. Het leek me evident om iets te studeren dat in deze richting lag. Ik heb nog getwijfeld tussen handels- en industrieel ingenieur. Maar omdat binnen Groep T ook management en communicatie in het lessenpakket is opgenomen, kon ik met deze studie twee vliegen in één klap slaan».

Jochen Jeunen (23)
Opleiding: 4de jaar Industrieel Ingenieur Electro Mechanica, specialisatie Intelligence Mobility + Master Management aan KULeuven.
Gekozen voor industrieel ingenieur omwille van: «Ik heb altijd een speciale voorliefde voor techniek gehad, dus lag mijn studiekeuze voor de hand. Omdat ik liever projectmanager dan een technisch ingenieur wil worden, ben ik naar Groep T gekomen. Want hier wordt techniek met management gecombineerd».