Conceptnota Crevits en Muyters belangrijke stap in uitbouw duaal leren

essenscia vlaanderen reageert tevreden op de aangepaste conceptnota duaal leren die onlangs goedgekeurd werd door de Vlaamse regering.

Trefwoorden: #chemie, #chemiesector, #duaal leren, #esscenscia, #Hilde Crevits, #opleiding, #Philippe Muyters, #sectorfederatie, #Vlaamse regering

Lees verder

Opleiding

( Foto: essenscia - Frank Beckx )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe conceptnota van ministers Crevits en Muyters is een belangrijke stap in uitbouw van duaal leren.

essenscia vlaanderen heeft al aangegeven volgend schooljaar mee te willen werken aan de verkennende trajecten van duaal leren.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Wij hebben we al een reeks projecten uitgewerkt om duaal leren mee te helpen uitbouwen tot een volwaardig onderwijsconcept op maat van de industrie. We reiken dan ook de hand naar het onderwijs en andere industriële sectoren om samen te werken rond de verkennende trajecten uit de conceptnota. We schuiven onder meer in dit kader de Se-n-Se-studierichting Chemische Procestechnieken naar voor als projectvoorstel.”

Op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters keurde de Vlaamse regering in januari een eerste conceptnota duaal leren goed.

Dit onderwijssysteem is een combinatie van leren en werken waarbij een aanzienlijk deel van de opleiding bestaat uit leren op de werkvloer.

Nu werd een aangepaste conceptnota goedgekeurd voor de stapsgewijze invoering van duaal leren als volwaardige onderwijsvorm binnen het secundair onderwijs.

Beckx: “Met deze conceptnota is opnieuw een belangrijke stap gezet voor de uitbouw van het duaal leren. Er ligt nu een duidelijk stappenplan op tafel en de Vlaamse regering heeft rekening gehouden met de bekommernissen van de sector. Wij geloven sterk in de slaagkansen van duaal leren, op voorwaarde dat maatwerk mogelijk is.

Door de strenge veiligheidsvoorschriften en de hoogtechnologische en vaak complexe productieprocessen kunnen bepaalde taken bijvoorbeeld niet zomaar door studenten uitgevoerd worden.

In de sector van de chemie en farma zal de klemtoon daardoor vooral liggen op leren, eerder dan op werken. Daarom is het goed dat een leervergoeding volgens de conceptnota enkel mogelijk is bij een effectieve economische meerwaarde voor de onderneming.

Daarnaast beschikt bijna de helft van de werknemers in de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences over een diploma hoger onderwijs, tegenover 30% in de totale verwerkende industrie.

Om die reden juicht essenscia toe dat een uitbreiding van duaal leren naar het hoger onderwijs op termijn mogelijk wordt en het project niet beperkt blijft tot arbeidsmarktgerichte opleidingen in het TSO en BSO.

Sectorfederatie essenscia vlaanderen vervult al jaren een pioniersrol op het vlak van werkplekleren, bedrijfsstages en duaal leren.

Bij ACTA in Brasschaat, het opleidingscentrum voor de chemische industrie, volgen jaarlijks meer dan 500 TSO-leerlingen een opleiding waarbij ze de theorie van de schoolbank toepassen in de praktijk.

In het Avogadro-project brengen professionele bachelors procestechnieken zelfs 80% van hun studietijd door op de werkvloer van 4 Antwerpse chemiebedrijven.

Studenten zijn dankzij de concrete werkervaring beter gewapend op de arbeidsmarkt en bedrijven kunnen jong talent opleiden en begeleiden in de richting van knelpuntberoepen.

Beckx: “Duaal leren moet uitgroeien tot een sterke schakel in onze ketenbenadering om jongeren op alle onderwijsniveaus te enthousiasmeren voor STEM-studierichtingen.”