Coca-Cola al in 2015 eerste volledig waterneutrale drankenbedrijf

In 2014 heeft Coca-Cola 94% van gebruikte water via tientallen lokale waterprojecten gecompenseerd. In 2015 wordt het wellicht het eerste waterneutrale drankenbedrijf ter wereld.

Trefwoorden: #Chaudfontaine, #coca-cola, #drank, #monsanto, #Nature Conservancy, #Natuurpunt, #voeding, #Water Stewardship

Lees verder

Nieuws

( Foto: Coca-Cola )

ENGINEERINGNET.BE - In 2004 kondigde Coca-Cola een ambitieuze 2020 doelstelling aan: het eerste voedings- en drankenbedrijf worden dat al het gebruikte water compenseert, door het via watercompensatieprojecten terug te geven aan mens en milieu.

Op basis van de huidige stand van deze lokale projecten is dat al voor 94 procent gerealiseerd, laat het bedrijf weten. Het gaat om zowel het water in afgewerkte dranken als het waterverbruik in het productieproces, op basis van het verkoopvolume van 2014.

Zodoende werd sinds 2004 naar schatting al 153,6 miljard liter water door middel van 209 waterprojecten in 61 landen gecompenseerd in de vorm van gezuiverd afvalwater.

In 2014 was het volume water dat terugvloeide naar de gemeenschappen en de natuur, al opgelopen tot 126,7 miljard liter. De 2020-doelstelling om wereldwijd het eerste ‘waterneutrale’ voedings- en drankenbedrijf worden, zou daarmee al eind 2015 werkelijkheid worden.

Het Coca-Cola-‘replenishment’ systeem is enerzijds gebaseerd op een efficiënter watergebruik in de fabrieken, en op waterzuivering anderzijds.

Ook in België lopen enkele projecten. Zo was Chaudfontaine de eerste bottelarij van mineraalwater die een Golden-certificaat ontving op de European Water Stewardship Awards.

En vorig jaar startte Coca-Cola Belgium met een samenwerking met Natuurpunt om de natuurlijke watergebieden van het Stappersven nabij Kalmthout in het noorden van België te beschermen, dat de omgeving zal voorzien van water en leven.


ACHTERGROND
TNC - The Nature Conservancy - speelde een belangrijke rol bij het ontwerpen van de door Coca-Cola gebruikte methodologie. Deze methode om de voordelen van wateraanvulling te berekenen, werd ook onderworpen aan een wetenschappelijk-technische controle om algemeen aanvaarde methoden en de nauwkeurigheid voor het vooropgestelde doel te verzekeren.
De projecten worden jaarlijks geëvalueerd aan de hand van deze methodologie. Een overzicht van elk project en zijn specifieke compensatiewaarde is te vinden in het 2015 compensatieverificatierapport, dat wordt opgesteld door LimnoTech en is geverifieerd door Deloitte.