Plastic Whale presenteert eerste skateboard van festivalplastic ter wereld

Deze WasteBoards zijn gemaakt van doppen die tijdens festivals worden ingezameld, waarbij het doel is om een Mobiele Bakkerij op festivals in te gaan zetten.

Trefwoorden: #festival, #festivalplastic, #Green Deal Afvalvrije Festivals, #Mobiele Bakkerij, #Plastic Whale, #skateboard

Lees verder

Techniek

( Foto: Plastic Whale )

ENGINEERINGNET.NL - DJ’s Joris Voorn en Patrice Baumel overhandigen vandaag het allereerste WasteBoard van festivalplastic aan Staatssecretaris Mansveld, als onderdeel van het ondertekenen van de Green Deal Afvalvrije Festivals.

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) dat van 14 tot en met 19 oktober duurt, worden er plastic doppen ingezameld, waarvan 150 special edition ADE WasteBoards gemaakt worden. Bovendien ontwerpt DJ Fabrice Baumel een Limited Edition WasteBoard, die in een oplage van 10 gemaakt wordt.

Het procedé om WasteBoards te maken is relatief eenvoudig: de verzamelde doppen worden in een mal gedaan en in een hete oven gestopt. Na enkele uren haal je de mal uit de oven en is het WasteBoard klaar. Elk WasteBoard is volledig uniek door de afwisseling van de kleuren van de doppen.

Het plan achter WasteBoards is een Mobiele WasteBoard Bakkerij. Met deze Bakkerij wil WasteBoards aanwezig zijn op diverse grote festivals in Nederland maar ook ver daarbuiten. Met de Bakkerij worden tijdens het festival WasteBoards gebakken van de doppen die tijdens het betreffende festival worden ingezameld. Het eerste festival in 2016 staat al vast: DGTL festival.

Op 2 november start WasteBoards met crowdfunding. Dan zijn de naast de al genoemde WasteBoards ook 50 stuks te bestellen, die gemaakt zijn van doppen die door Plastic Whale uit de Amsterdamse grachten zijn gevist.

De prijs van een WasteBoard ligt op 99 euro of meer. De opbrengsten van de crowdfunding worden gebruikt voor de productie van de WasteBoards en ontwikkeling van de Mobiele WasteBoard Bakkerij.

WasteBoards is een nieuw initiatief van Plastic Whale, dat in 2011 werd opgericht door Marius Smit met de uitdaging om een boot te bouwen van plastic afval. De vloot bestaat nu uit drie sloepen, gemaakt van plastic uit de Amsterdamse grachten. Deze winter worden daar drie bij gebouwd.

De Nederlandse evenementenbranche is met meer dan 700 festivals en 21 miljoen bezoeken per jaar een belangrijke sector voor de economie. Evenementen en festivals kunnen een grote bijdrage leveren aan reductie in de milieubelasting.

Festivalorganisatoren hebben bovendien een enorm bereik en willen zo bewustwording en gedragsverandering stimuleren bij bezoekers en medewerkers.

De Green Deal Afvalvrije Festivals is een afspraak tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de acht grote Nederlandse festivalorganisatoren Welcome to the Future, Mysteryland, Zwarte Cross, Extrema Outdoor, Solar Weekend, DGTL, Into The Great Wide Open, Amsterdam Open Air, Nederland Schoon en Green Events Nederland.

Doel: festivals verduurzamen door afval te verminderen, beter te scheiden en meer te recyclen.