Realisatie eerste grote drijvende zonnepark in Nederland

Lingewaard Energie wil het circa 3,5 hectare groot gietwaterbassin in het tuinbouwgebied Bergerden gebruiken om er zonnepanelen in te laten drijven.

Trefwoorden: #drijvend zonnepark, #energie, #gietwaterbassin, #Lingewaard Energie, #Royal HaskoningDHV, #zonnepark

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Ciel et Terre )

ENGINEERINGNET.NL - Hiermee zal duurzame energie worden opgewekt voor maximaal 350 huishoudens in de gemeente Lingewaard in Oost-Gelderland.

Internationaal advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau Royal HaskoningDHV begeleidt Lingewaard Energie bij de aanbesteding, vergunning en contractfase.

Het tuinbouwgebied Bergerden, gelegen in het hart van de gemeente Lingewaard, biedt een unieke mogelijkheid voor de opwekking van zonne-energie. Het gietwaterbassin, dat de centrale voorziening van gietwater voor alle tuinders in het gebied verzorgt, biedt ruimte voor drijvende zonnepanelen.

In een samenwerkingsverband tussen tuinders en burgers is door Coöperatie Lingewaard Energie een op het gietwaterbassin drijvend zonnepark ontwikkeld, waarmee duurzame elektriciteit kan worden opgewekt voor inwoners van Lingewaard in het gebied rondom het bassin.

In de eerste fase worden 1.520 zonnepanelen geïnstalleerd. Het bassin biedt ruimte aan maximaal 5000 zonnepanelen welke op drijflichamen in het water geplaatst worden, voldoende voor zo’n 350 huishouden.

Lingewaard Energie heeft Royal HaskoningDHV geselecteerd voor het adviseren en begeleiden van de aanbesteding en contractvorming. Royal HaskoningDHV heeft ruime ervaring met de aanbesteding van zonneparken.

Het bureau is gevraagd om een kwalitatief goed systeem te ontwikkelen waarbij de verwachte energieproductie gegarandeerd wordt. In een eerdere fase heeft Royal HaskoningDHV de ruimtelijke onderbouwing opgesteld voor de omgevingsvergunning.

Drijvende zonnepanelen hebben als voordeel dat zij een hogere opbrengst genereren. Ook hoeven de zonnepanelen bij plaatsing op het water niet te concurreren met andere potentiële bestemmingen. In Nederland zijn inmiddels enkele kleinere systemen gerealiseerd.

Drijvend Zonnepark Bergerden moet het eerste grote systeem in Nederland worden.