Vlaamse Chemie en life sciences opnieuw op weg naar 1 miljard investeringen

Sectorfederatie essenscia. "Onze bedrijven weten niet alleen de meeste, maar vooral ook de grootste investeringsprojecten naar Vlaanderen te halen. We blijven in koppositie".

Trefwoorden: #bourgeois, #chemie, #essenscia, #fit, #flanders investement, #geert bou, #investering, #life science

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF - site in Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Alle doemdenken en waarschuwingen over de teloorgang van de Vlaamse chemiecluster ten spijt, blijkt de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences aan een hoog ritme te blijven investeren.

Een berekening van federatie essenscia op basis van de door de BTW-administratie ter beschikking gestelde halfjaarlijkse statistieken laat er geen twijfels over bestaan: de sector zal ook dit jaar meer dan 1 miljard euro investeren. Ter vergelijking: in 2014 ging het om 1,1 miljard euro.

"Daarmee bevestigt de sector haar koppositie in de Vlaamse economie, zowel naar aantal als naar omvang van investeringsprojecten", aldus een opgetogen essenscia.

Uit ander cijfermateriaal - in dit geval afkomstig van FIT (Flanders Investment & Trade) - blijkt bovendien dat de sector in de periode 2010-2014 niet enkel de meeste, maar vooral ook de grootste investeringsprojecten naar Vlaanderen wist te halen.

Met 154 BDI-projecten (Buitenlandse Directe Investeringen) is de sector goed voor 17,8% van het totaal aantal investeringen. Die vertegenwoordigen samen een bedrag van 4,26 miljard euro en dat is liefst 37,8% van het totale investeringsbedrag van buitenlandse ondernemingen in Vlaanderen.

De cijfers werden bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse evenement van de sectorfederatie in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Heel wat bedrijven slaagden er inderdaad in om belangrijke investeringsdossiers naar Vlaanderen te halen. Ondernemingen kiezen voor onze regio omwille van de performante infrastructuur, de clustervoordelen door de sterke concentratie aan chemie- en farmabedrijven, en de technische competenties van de werknemers".

Toch betekent dat niet dat er geen werk meer op de plank ligt: "We vragen de Vlaamse regering om de competitiviteit van onze industrie te versterken, meer bepaald op het vlak van energiekosten, vergunningsbeleid, de ondersteuning van innovatie en het garanderen van een level playing field”, beklemtoont Beckx. Voorzichtigheid is en blijft de moeder van de porseleinkast...