Onderzoek naar veilige productie biotech-medicijnen in plantenzaden

De samenwerking tussen twee onderzoeksgroepen binnen VIB/UGent heeft een belangrijke doorbraak in de biotechnologie op het vlak van medicijnproductie opgeleverd.

Trefwoorden: #biotech-medicijnen, #geneesmiddelen, #GlycoDelete-technologie, #onderzoek, #plantenzaden, #UGent, #VIB

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De GlycoDelete-technologie, die zorgt voor een vereenvoudiging van het productieproces van biotech-medicijnen, werd oorspronkelijk door Prof. Callewaert ontwikkeld in zoogdiercellen.

Door deze technologie samen toe te passen op plantenzaden hebben de onderzoekers aangetoond dat plantenzaden nu ook zouden kunnen instaan voor de grootschalige en goedkope productie van biotech-medicijnen.

Prof. Callewaert (VIB/UGent): “Het grote voordeel van het plantensysteem is dat de zaden met de biotech-medicijnen kunnen gestockeerd worden tot men ze nodig heeft.”

Eiwitten worden al tientallen jaren gebruikt als geneesmiddelen. Deze biotech-geneesmiddelen vormen het snelst groeiende marktsegment in de farmaceutische industrie.

Tot dusver worden bijna alle therapeutische eiwitten geproduceerd door micro-organismen en zoogdiercellen, waarin de informatie om deze eiwitten aan te maken werd ingebracht.

Deze therapeutische eiwitten hebben al een schat aan nieuwe geneesmiddelen opgeleverd, met een heel belangrijke rol voor antilichamen. Dit soort eiwitten wordt de laatste 10 jaar meer en meer gebruikt voor het behandelen van kanker, autoimmuunziektes en infectieziektes.

Onderzoekers ontdekken ook steeds meer nieuwe mogelijkheden. Maar het opzetten van productieprocessen van antilichamen in zoogdiercellen is vaak erg duur en tijdrovend.

Antilichamen bevatten een mengsel van ingewikkelde suikerstructuren. Die suikers zijn belangrijk voor de goede werking van het biotech-geneesmiddel.

Callewaert: “We hebben onze GlycoDelete-technologie nu in plantenzaden uitgeprobeerd, waarin Prof. Depickers team biotech-medicijnen kan aanmaken. We lieten een bepaald testeiwit aanmaken door de zaden van een gewone zandraket-modelplant en in parallel door zaden met een GlycoDelete-wijziging.”

“Konijnen die de eiwitten met plant-specifieke suikerstructuren kregen ingespoten, vertoonden een ongewenste reactie. Die reactie was echter onbestaande bij het inspuiten van de eiwitten uit de GlycoDelete-zaden.”

Prof. Depicker (VIB/UGent): “Nu werken we aan het overbrengen van een verder ontwikkelde versie van onze gezamenlijke technologie naar plantengewassen die eiwitrijke zaden in grote hoeveelheden aanmaken. De eenvoud van de ingreep maakt een industriële aanpak mogelijk en zou kunnen leiden tot grootschalige en goedkope productie van medicijnen door gewassen.”


(bron en foto: VIB/UGent)